З 1 березня Нацбанк почне отримувати тестову звітність небанківських фінансових установ / фото ZN.ua

Національний банк України (НБУ) обіцяє учасникам ринку небанківських установ забезпечити плавний і безболісний перехід під свій контроль страхових, лізингових та інших фінансових компаній з 1 липня поточного року згідно з прийнятим законом про «спліт».

Керівник проектів та програм департаменту ліцензування Національного банку України (НБУ) Орест Франчук в ході круглого столу нагадав, що Нацбанк з 1 липня отримає повноваження здійснювати нагляд за 1900 фінустановами, включаючи страхові та факторингові компанії, кредитні спілки, ломбарди і компанії, що надають послуги з переказу коштів.

«Всі вимоги, які буде вводити Нацбанк, попередньо будуть обговорюватися з ринком. До кінця цього року буде перехідний період передачі функцій... З 1 липня буде максимально плавний і безболісний перехід під нагляд НБУ і далі ми будемо спостерігати і оцінювати як діяльність самих компаній, так і ефективність встановлених законодавством вимог у цій сфері. Скасовуватися нічого відразу не буде, цей період буде адаптаційний», - сказав Франчук.

Відео дня

Він також нагадав, що в рамках прийнятого закону про «спліт» з 1 березня Нацбанк почне отримувати тестову звітність небанківських фінансових установ, подання якої НБУ стане обов'язковою вже з липня.

Читайте такожЗакон про "спліт" передбачає скасування низки обов'язкових видів страхування – НБУ

«Далі в 2021 році буде змінюватися регулювання, будуть вводитися в дію нові закони, і ми будемо вносити зміни і виступаємо за скасування непотрібних вимог і зменшення їх кількості або їх консолідацію в один акт, там, де це можна зробити. Далі ми бачимо розвиток і сподіваємося, що мікрокредитування в Україні буде розвиватися», - додав Франчук.

Також керівник проектів і програм департаменту ліцензування НБУ повідомив, що регулятор зараз працює над підготовкою нової редакції закону про фінансові послуги з метою встановлення загальних принципів регулювання для всього фінансового ринку України.

«Ми зараз працюємо над новою редакцією закону про фінансові послуги, та на відміну від поточної редакції, ми хочемо зробити його рамковим, який буде покривати не тільки НБУ, але і ринок капіталу, встановлювати загальні принципи регулювання для всього фінансового ринку, в тому числі для банків», - додав представник НБУ.

Довідка УНІАН. Верховна Рада України в 2019 році прийняла закон про «спліт», який передбачає ліквідацію Нацкомісії держрегулювання ринків фінпослуг і поділ її функцій між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Згідно із законом, нагляд і регулювання ринку страхових, лізингових та факторингових компаній, кредитних спілок, бюро кредитних історій, ломбардів та інших фінансових компаній з 1 липня 2020 року перейдуть до НБУ, тоді як НКЦПФР займеться регулюванням недержавних пенсійних фондів і фондів фінансування будівництва, а також фондів операцій з нерухомістю.