Ілюстрація REUTERS

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг), затвердила зразок візуальної форми та технічного опису бланка поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, який підтверджує укладення електронного договору міжнародного страхування "Зелена карта".

Читайте такожСтрахові компанії з 1 липня автоматично отримають ліцензію – НБУЯк повідомили в прес-службі Нацкомфінпослуг, відповідне рішення набрало чинності 30 квітня.

Згідно з повідомленням, у червні 2019 року Генеральна Асамблея Ради Бюро міжнародної системи автомобільного страхування «Зелена карта» прийняла рішення про зміну формату міжнародного страхового сертифіката «Зелена картка», дозволивши з 1 липня 2020 року, одночасно з цими сертифікатами, виготовленими на паперових бланках зеленого кольору, їх використання на чорно-білому бланку, укладених з допомогою засобів телекомунікаційного зв'язку та роздрукованих на паперових носіях.

Відео дня

У Нацкомфінпослуг підкреслили, що ці зміни дозволять підвищити захист споживачів фінансових послуг шляхом запобігання підробки та фальсифікації таких договорів.

Як пояснили в прес-службі Моторного (транспортного) страхового бюро України, більше не буде обов'язковим, щоб бланк сертифіката друкувався зеленим кольором, і він не повинен бути надрукований виключно страховою компанією, страхувальник зможе робити це самостійно.

"Зараз міжнародний страховий сертифікат вважається чинним лише за умови наявності паперового документа. Пред'явлення для перевірки «Зеленої карти» з екрану мобільного пристрою поки не допускається", - зазначили в МТСБУ.

У Бюро також повідомили, що з 1 липня бланки нового чорно-білого формату, які свідчать про укладення іноземними автовласниками, які в'їжджають на територію іншої країни-члена системи «Зелена карта», договору міжнародного страхування, повинні прийматися всіма органами, контролюючими транскордонне дорожній рух.

"Зараз завершується процес адаптації внутрішніх документів українського Бюро і необхідних технологічних рішень. Про терміни початку застосування чорно-білих страхових сертифікатів стосовно транспортних засобів з українською реєстрацією буде повідомлено найближчим часом", - додали Моторному страховому бюро.

У прес-службі з посиланням на генерального директора МТСБУ Володимира Шевченка зазначили, що це рішення відкриває можливість для тих, що знаходяться за кордоном, автомобілістів пролонгувати дію договору «Зелена карта» або укласти договір на новий термін, якщо водій затримався за кордоном довше, ніж розраховував і термін дії чинного договору закінчився.

«Перехід на новий формат бланка міжнародного сертифіката «Зелена карта» - фактично перший крок до скасування «папірців» в рамках всієї системи, до повної діджітализації і трансформації документообігу в електронну форму. І це дуже зручно для водіїв, які відправляються за кордон на автомобілі: договір можна укладати в електронній формі, дистанційно, без візиту в офіс страховика, легко вирішуватимуться ситуації, коли сертифікат, наприклад, був забутий вдома або втрачений - його можна буде знайти у базі національного Бюро «Зелена карта» і просто роздрукувати знову", - підкреслив Шевченко.

Як повідомляв УНІАН, раніше українська страхова компанія "ІНГО" повідомила про роботу над перекладом складних страхових продуктів в електронний формат, серед яких, зокрема, договори в сфері автострахування - КАСКО і "Зелена карта".