Харків. 14 жовтня. УНІАН. Якби вибори Харківського міського голови відбулися найближчої неділі, то найбільше голосів отримали би виконувач обов’язків Харківського міського голови, секретар Харківської міськради Геннадій КЕРНЕС та екс-губернатор Харківщини, кандидат від ВО «Батьківщина» Арсен АВАКОВ.

Як передає кореспондент УНІАН, результати дослідження у Харкові представили директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир ФЕСЕНКО та керівник Інститут перспектив міста Наталія КЛАУНІНГ.

Згідно з результатами дослідження, якби вибори мера Харкова відбулися в найближчу неділю, 16,8% харків’ян проголосували б за Г.КЕРНЕСА (Партія регіонів), А.АВАКОВА підтримали б 14,7% виборців. За Аллу АЛЕКСАНДРОВСЬКУ (КПУ) проголосувало б 6,8%, Андрія БІЛОГРИЩЕНКО («Єдиний центр») – 3,1%, Євгена ГУТКОВА («Сильна Україна») – 1,3% опитаних. Всі інші кандидати разом набрали б менше 1% голосів виборців. За іншого кандидата, не зареєстрованого для участі у виборах мера міста, проголосував би 3,1% харків’ян. Проти всіх проголосувало 14,5%, не взяли б участі у виборах 8,1% респондентів. При цьому ще не визначилися зі своїм вибором 31,0% харків’ян.

Відео дня

Ні за яких умов за Г.КЕРНЕСА не голосували б 27,1% харків’ян, за А.АВАКОВА – 20,4% мешканців Харкова. Затруднялися відповісти на це запитання 57,1% респондентів.

Якби найближчої неділі відбулися вибори до Харківської міської ради, за Партію регіонів проголосувало б 34,1% харків’ян, за «Сильну Україну» - 9,5%, за ВО «Батьківщина» - 8,6%, за Комуністичну партію України – 6,4%, за Соціалістичну партію України – 1,6%, за «Фронт змін» - 1,6% респондентів. Усі інші партії набрали би менше 1% голосів виборців. Проти всіх проголосувало би 8,0% респондентів, не брали участь у виборах – 6,5% харків’ян, 20,9% респондентів затруднялися відповісти на це запитання.

За результатами дослідження, більше половини харків’ян (56,7%) не задоволені тим, як вирішуються повсякденні проблеми міста. З яких відповідь «швидше не задовольняє» обрали 27,8%, «повністю не задовольняє» - 28,9% респондентів. 39,0% харків’ян задоволені тим, як вирішуються проблеми міста. З них відповідь «швидше задовольняє» обрали 29,5%, «повністю задовольняє» - 9,5% респондентів.

25,4% харків’ян довіряють Г.КЕРНЕСУ. З них «точно довіряють» 10,1%, «швидше довіряють» - 15,3% опитаних. Не довіряють Г.КЕРНЕСУ 65,3% респондентів, з них 46,1% відповіли «швидше не довіряю», 19,2% - «точно не довіряю». Затруднялися відповісти на це запитання 9,3%.

25,3% харків’ян довіряють А.АВАКОВУ. З них «точно довіряють» 10,4%, «швидше довіряють» - 14,9% опитаних. Не довіряють А.АВАКОВУ 60,6% респондентів. З них 42,7% відповіли «швидше не довіряю», 17,9% - «точно не довіряю». Затруднялися відповісти на це запитання 14,1%.

67,2% харків’ян очікують порушень і фальсифікацій на майбутніх виборах мера міста. Із них точно впевнені, що будуть порушення та фальсифікації, 41,6% опитаних, відповідь «швидше будуть» обрали 25,6% опитаних. Вважають, що не буде порушень і фальсифікацій 20,2% мешканців міста, з яких упевнені, що порушень не буде, 7,8% респондентів, «швидше не буде» - 12,4% опитаних. Затруднялися відповісти на це запитання 12,6% респондентів.

34,0% харків’ян вважають, що місцева влада «створює сприятливі умови для діяльності певних політичних сил», 28,1% вважають, що місцева влада агітує голосувати за певну силу, 20,2% харків’ян вважають, що місцева влада «переконує виборців, що певний кандидат переможе», 18,8% респондентів вважають, що місцева влада «підкупає виборців», 14,4% респондентів вважають, що місцева влада чинить тиск на виборчі комісії, 13,0% мешканців Харкова вважають, що місцева влада «знижує явку виборців, переконуючи, що від їхнього вибору нічого не залежить». 17,0% опитаних вважають, що місцева влада не впливає на результати й процес виборів мера Харкова. Затруднялися відповісти на це запитання 15,3% опитаних.

В.ФЕСЕНКО зауважив, що Харків було обрано для проведення цього соціологічного дослідження тому, що «ситуація в Харкові, можливо, одна з найцікавіших у загальноукраїнському політичному контексті». На його думку, тут на місцевому рівні відбувається пряме змагання представників влади та опозиції.

Коментуючи результати соціологічного опитування, він наголосив на тому, що і Г.КЕРНЕС, і А.АВАКОВ у Харкові є як лідерами за рівнем підтримки, так і за рівнем «не підтримки». При цьому особистий рейтинг Г.КЕРНЕСА менший за рейтинг Партії регіонів, а рейтинг А.АВАКОВА вищій за рейтинг ВО «Батьківщина», що свідчить про певні особисті якості цих кандидатів.

В.ФЕСЕНКО акцентував на надзвичайно високому рівні «закритості виборців» (57,1% затруднялося назвати кандидата, за якого вони не голосували би ні за яких умов).

На його думку, вирішальним для кінцевого вибору мера Харкова стане «фактор явки» електорату, а також ті виборці, які ще не визначилися та будуть вирішувати, за кого віддаватимуть голос, у останній момент.

Соціологічне опитування проводилося з 9 по 13 жовтня в Харкові методом телефонного інтерв’ю. Усього було опитано 1000 респондентів, квоти – стать, вік, район та освіта респондентів. Погрішність репрезентативності дослідження не перевищує 3,2%.

Довідка УНІАН. До соціологічного консорціуму входять Київський інститут проблем управління ім. Горшеніна, Центр прикладних досліджень «Пента», Інститут перспектив міста. Метою роботи консорціуму є дослідження соціальних і політичних аспектів життя громадян різних міст України.