Столична влада дала відмашку забудові 50 га житлового масиву Позняки-Західні / фото УНІАН

У Київській міськдержадміністрації (КМДА) вирішили комплексно забудувати 11-й мікрорайон житлового масиву Позняки-Західні у Дарницькому районі столиці.

Читайте такожЗабудовника часів Януковича звинуватили у «чорному піарі» проти Кличка

Як пише видання "КиевVласть", відповідні Містобудівні умови та обмеження (МУО) на проектування видані чотирьом компаніям, серед яких у т. ч. "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів" скандально відомого пастора Сандея Аделаджа. Згідно з документом, на п'яти земельних ділянках загальною площею близько 51 га планують звести два житлових комплекси, торговельний і розважальний центри, тенісні корти, бари-ресторани та культурно-релігійний центр. Також передбачено будівництво в межах прибережних захисних смуг Дніпра.

Відео дня

Як стало відомо з наказу Департаменту містобудування та архітектури КМДА від 25.07.2019 року №877, для проектування в 11-му мікрорайоні житлового масиву Позняки-Західні комплексної забудови території з об'єктами соціально-побутового, громадського, культурного призначення, а також зон відпочинку і благоустрою для суспільних потреб були видані містобудівні умови та обмеження (ГУО). Документи на комплексну забудову видали чотирьом компаніям: ТОВ "Академ-Клуб" (ТОВ "Академ-Клуб") (*), ПП "Фірма "Віторія" (ПП "Фірма "Вікторія") (**), ПП "Орест" (ПП "Орест") (***) і Релігійна організація "Християнська релігійна громада "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів".

Згідно МУО, будівництво планується в 11-му мікрорайоні житлового масиву Позняки-Західні, на Дніпровській набережній (район затоки Берковщина, а також між Київським міським крейсерским яхтклубом і ТОВ "Княжий затон") у Дарницькому районі. Зокрема, планують забудовувати п'ять ділянок.

Розміщення п'яти зазначених земельних ділянок

Як зазначено в МУО, функціональне призначення п'яти ділянок – частково територія багатоповерхової житлової забудови, частково на території громадських будівель і споруд, частково територія вулиць і доріг, частково територія зелених насаджень загального користування, відповідно до детального плану території (ДПТ) 11-го мікрорайону Позняки-Західні, затвердженого рішенням Київради від 15.11.2007 року №1218/4151. Всі вказані ділянки знаходяться у комунальній власності.

Ескіз забудови, згідно ДПТ 11 мікрорайону Позняки-Західні

Як видно за схемою функціонального зонування території, перша (24,5067 га) і друга ділянки (15,7369 га) призначені для будівництва житлових комплексів для проживання 11 тис. осіб. На третій ділянці (4,5013 га) повинні звести офісно-торговельний комплекс, на четвертому (3,9616 га) рекреаційний комплекс, на п'ятому (2,6221 га) – культурно релігійний центр у формі іхтіса – знака віруючих у вигляді риби.

У Кличка дозволили скандальному пастору Черновецького Сандею Аделаджі побудувати новий мікрорайон на Позняках

Ділянка проектування потрапляє до зони охоронюваного ландшафту, особливого контролю (смуги повітряних підходів), підтоплення природного та техногенного характерів. Частина ділянки потрапляє в зону звукового тиску до 70 дБ.

Релігійна організація "Християнська релігійна громада "Посольство благословенного Царства Божого для всіх народів" існує майже 25 років. Керівником значиться Олег Кислов, підписанти – Віра Мельник і Абоседе Аделаджа. Засновниками вважаються фізичні особи-члени організації.

Зазначимо, що Абоседе Аделаджа – дружина скандально відомого пастора Сандея Аделаджа, пастор "Посольства благословенного Царства Божого для всіх народів". Нагадаємо, свого часу ЗМІ багато писали про те, що Сандей Аделаджа заплямував себе побудовою фінансових пірамід і обманом людей. Так, у 2010 році пастора звинувачували в тому, що він рекомендував своїм парафіянам нести заощадження в компанію "Кінгз-кепітал", яка виявилася банальною фінансовою пірамідою. У результаті її краху сума збитків, завданих потерпілим від афери, склала понад 141 млн гривень.

Абоседе Аделаджа – дружина скандально відомого Сандея Аделаджа / фото УНІАН

Нагадаємо, що на богослужіння до Сандею Аделаджі любив свого часу заходити екс-мер Києва Леонід Черновецький. Він і деякі члени його "молодої гарної команди" навіть вважалися постійними парафіянами "Посольства Божого".

Зазначимо, ДПТ 11 мікрорайону Позняки-Західні був розроблений ДП "Інститут Київгенплан". Документ передбачає перетворення 170 га території правого прибережжя Дніпра, що розкинулася між Дніпровській Набережній, затока Берковщина і Південним мостом. Колись ця територія значилася за селом Осокорки, але в ході будівництва розв'язки за Південним мостом, проспекту Бажана та сучасних лівобережних житлових масивів столиці, більша частина села була знесена.

Згідно ДПТ 11-го мікрорайону Позняки-Західні, тут практично повністю зникають приватні домоволодіння. Залишки садиб колишнього села Осокорки планується знести, а людей переселити в сучасні висотки. Побудувати тут можуть 5 житлових комплексів: два в південній частині території і три в центральній.

Читайте такожКолишня хатня працівниця звинувачує Черновецького у викраденні чоловіка

За інформацією сайту "Де в Києві жити добре?", за минулі 12 років з дня затвердження ДПТ в його межах з'явилися тільки житлові новобудови, та й то зі всім не в тих місцях і не в тому обсязі, як це було передбачено ДПТ.. Так, зараз в 11 мікрорайоні Позняки-західні будуються і побудовані з РК: "Зарічний" (на місці планованого РК А-1), "Славутич" (замість запланованого цирку), "Славутич 2.0" (на місці планованого офісно-житлового РК Б-3), ЖК "Севен" (на місці планованого РК А-4) і "Рівер Стоун" (замість запланованого бізнес-центру і частини парку "Прибережний").

Нагадаємо, що дозвіл на початок проектування згаданого житлового комплексу бізнес-класу "Славутич 2.0", що на проспекті М. Бажана, 151-Б, КМДА видала забудовникові в квітні 2019 року. При цьому на той час чотири з шести будинків ЖК вже були зведені, а квартири в них давно виставлені на продаж. Цей "ласий" шматок землі 15 років тому був переданий в оренду для будівництва торговельно-офісного центру компанії ТОВ "Ніко Інвест", засновником якої раніше значився бізнес-партнер міністра юстиції Павла Петренко. Після невиконання забудовником зобов'язань за договором оренди столична влада не один рік намагалися повернути землю у користування міста. Однак після тривалого судового процесу та пасивної позиції Київради, міська влада не тільки залишили за скандальним ТОВ "Ніко Інвест" право на оренду ділянки, але і дозволили будувати там цілий житловий комплекс.

Зазначимо, що Департаментом містобудування та архітектури з 1 листопада 2016 року керує Олександр Свистунов. Відповідає за даний напрямок заступник голови КМДА Олександр Спасибко.