В новому опалювальному сезоні КП «Київтеплоенерго» досліджуватиме тепломережі за допомогою аеромоніторингу. Його головне завдання – оперативне виявлення ймовірних пошкоджень та «слабких місць» тепломереж, тепловтрат, моніторинг стану енергетичного обладнання.

За допомогою тепловізора взимку та відеокамер у теплу пору року працівники дільниці з діагностики та аеромоніторингу Київтеплоенерго обстежуватимуть об’єкти теплового господарства столиці: виявлятимуть втрати теплоенергії і ймовірні витоки теплоносія, здійснюватимуть моніторинг стану димових труб котелень, градирень, теплотрас повітряного прокладання.

Результати аерообстежень з прив’язкою до джерел теплогенерації Київтеплоенерго вноситимуться в геоінформаційну систему тепломереж Києва. Спеціалісти Київтеплоенерго пройшли навчання та отримали сертифікати для управління системою повітряного моніторингу на базі Matrice 210V2.0. Це потужний дрон з тепловізором та відеокамерою.

Відео дня

Аеропідрозділ Київтеплоенерго не має аналогів в теплоенергетиці України. Однак дрони як інструмент досліджень стану підземних тепломереж вже довели свою ефективність у європейських містах з подібними до київської системами теплопостачання. Наприклад, датська компанія Hofor – водо-, тепло- та газопостачальник у Копенгагені – застосовує дрони для пошуку витоків теплоносія й пошкоджень з 2017 року. У Великобританії Ноттингемський муніципалітет у 2020 році одним з перших у країні використав технологію аеромоніторингу дронами, що дозволило оперативно виявити витоки теплоносія та тепловтрати. Дрони з тепловізорами наразі також успішно використовують міста Швеції для моніторингу роботи систем життєзабезпечення. 

«У Києві одна з найбільших, розгалужених та складних систем централізованого опалення в Європі. Вона була збудована понад півстоліття тому і показники зношеності досягають 80%. Замінити 2,7 тис. км мереж за рік чи два неможливо. Минулого року в Києві розпочалась масштабна програма заміни мереж. Водночас ми ретельно готуємо мережі та теплове обладнання до опалювального періоду, щоб мінімізувати вірогідність пошкоджень і відключень тепла взимку. Аеромоніторинг вже довів свою ефективність під час тестувань. В опалювальний сезон ця технологія прискорить пошук наявних і потенційних місць пошкоджень мереж, а це, в свою чергу, дозволить мінімізувати незручності для клієнтів через відключення гарячої води та опалення», – зазначив Василь Деревицький, директор СП «Київські теплові мережі» КП «Київтеплоенерго».

Нагадаємо, Київтеплоенерго другий рік поспіль замінює зношені тепломережі в столиці. За два роки перекладено 230 кілометрів зношених теплотрас в усіх адміністративних районах міста.