Домашній хлібний квас / фото nur.kz

Хлібний квас – оригінальний, смачний та корисний напій.

Такий прохолодний напій – саме те, що потрібно у спекотну пору року. Корисний, приготовлений власними руками, хлібний квас вгамує спрагу й збагатить організм корисними речовинами. Він стане чудовою альтернативою газованим напоям.

Рецепти приготування квасу дуже різні, заквашувати можна різні продукти. Загалом є два варіанти, як робити квас удома: із закваскою або з дріжджами. В обох випадках вийде справжній, абсолютно натуральний домашній квас.

Відео дня

Хлібний квас на дріжджах

  • Чорний хліб - 500 г
  • Вода - 3 л
  • Сухі дріжджі - 2 ч. л.
  • Цукор - 125 г

Житній хліб нарізати порційними шматочками, скласти на деко й помістити в дуже слабо розігріту духовку. Почекати, щоб хліб злегка підрум'янився і засушився.

У добре промиту та висушену скляну 3-літрову банку помістити сухарі й залити окропом по плечки. Додати 3 столові ложки цукру-піску й почекати, поки маса охолоне.

Як приготувати хлібний квас у домашніх умовах / фото volshebnaya-eda.ru

Взяти склянку теплої води і всипати у неї сухі дріжджі. Коли в 3-літровій банці охолоне вода до температури тіла людини, влити у неї дріжджовий розчин та перемішати. Потім накрити 3-літрову банку кришкою або блюдцем і покласти в якесь тепле місце на дві доби.

По закінченню цього часу дістати банку, ретельно процідити отриманий квас через марлю або сито. Вилити квас у пляшку та охолодити в холодильнику.

Хлібний квас без дріжджів

  • Житній хліб - 3 скибочки
  • Цукор - 1 ст. л. + 1 ч. л.
  • Кип'ячена вода - 2 ст.

Робимо закваску. У півлітрову банку помістити подрібнений шматок житнього хліба, всипати 1 чайну ложку цукру і залити все кип'яченою водою. Накрити марлею й залишити на 2 доби. Про готовність закваски підкаже каламутний колір рідини та її різкий смак.

Потім взяти дволітрову банку, вилити у неї закваску. Туди ж покришити 2 шматки житнього хліба та всипати 1 столову ложку цукру. Залити кип'яченою водою до країв, після чого закрити кришкою й залишити на добу. Через 24 години злити 2/3 рідини, процідити її через марлю й можна насолоджуватися натуральним хлібним квасом.

Рецепт приготування освіжаючого хлібного квасу / фото mognotak.ru

Рідину та завись на її дні можна використовувати як закваску для приготування нової порції напою. Для цього додати в банку ще 2 шматочки хліба, знову наповнити банку водою до країв, закрити й залишити на добу.

Хлібний квас із березового соку

  • Березовий сік - 2 л
  • Житній хліб - 3-4 скибочки
  • Цукор - 5 ст. л.
  • Родзинки - 30 г
  • Дріжджі сухі - 0,5 ч. л.

Житній хліб нарізати кубиками та відправити у духовку при 180°С на 15-20 хвилин, стежачи за їхньою поверхнею.

Потім перелити березовий сік у глибоку ємність і всипати у нього гарячі сухарики. Обов'язково дати охолонути до 30°С. Всипати цукровий пісок і перемішати рідину – сухарики нададуть їй кольору, і вона стане бурштиновою.

Читайте такожСолодко та ароматно: рецепти варення із черешні на зиму

Після цього всипати у неї сухі дріжджі та ще раз перемішати. Залишити в теплому місці на 3-4 години. Після завершення вказаного часу процідити рідину через друшляк. Потім ще через ситечко або подвійний шар марлі.

Процідивши, додати у рідину родзинки – вони мають залишатися на дні ємності. Завдяки родзинкам, дріжджі у квасі не загинуть. Перелити отриманий напій у глечик й охолодити за бажанням у холодильнику.