Хлібний квас – оригінальний, смачний та корисний напій.
Такий прохолодний напій – саме те, що потрібно у спекотну пору року. Корисний, приготовлений власними руками, хлібний квас вгамує спрагу й збагатить організм корисними речовинами. Він стане чудовою альтернативою газованим напоям.
Рецепти приготування квасу дуже різні, заквашувати можна різні продукти. Загалом є два варіанти, як робити квас удома: із закваскою або з дріжджами. В обох випадках вийде справжній, абсолютно натуральний домашній квас.
Хлібний квас на дріжджах
- Чорний хліб - 500 г
- Вода - 3 л
- Сухі дріжджі - 2 ч. л.
- Цукор - 125 г
Житній хліб нарізати порційними шматочками, скласти на деко й помістити в дуже слабо розігріту духовку. Почекати, щоб хліб злегка підрум'янився і засушився.
У добре промиту та висушену скляну 3-літрову банку помістити сухарі й залити окропом по плечки. Додати 3 столові ложки цукру-піску й почекати, поки маса охолоне.
Взяти склянку теплої води і всипати у неї сухі дріжджі. Коли в 3-літровій банці охолоне вода до температури тіла людини, влити у неї дріжджовий розчин та перемішати. Потім накрити 3-літрову банку кришкою або блюдцем і покласти в якесь тепле місце на дві доби.
По закінченню цього часу дістати банку, ретельно процідити отриманий квас через марлю або сито. Вилити квас у пляшку та охолодити в холодильнику.
Хлібний квас без дріжджів
- Житній хліб - 3 скибочки
- Цукор - 1 ст. л. + 1 ч. л.
- Кип'ячена вода - 2 ст.
Робимо закваску. У півлітрову банку помістити подрібнений шматок житнього хліба, всипати 1 чайну ложку цукру і залити все кип'яченою водою. Накрити марлею й залишити на 2 доби. Про готовність закваски підкаже каламутний колір рідини та її різкий смак.
Потім взяти дволітрову банку, вилити у неї закваску. Туди ж покришити 2 шматки житнього хліба та всипати 1 столову ложку цукру. Залити кип'яченою водою до країв, після чого закрити кришкою й залишити на добу. Через 24 години злити 2/3 рідини, процідити її через марлю й можна насолоджуватися натуральним хлібним квасом.
Рідину та завись на її дні можна використовувати як закваску для приготування нової порції напою. Для цього додати в банку ще 2 шматочки хліба, знову наповнити банку водою до країв, закрити й залишити на добу.
Хлібний квас із березового соку
- Березовий сік - 2 л
- Житній хліб - 3-4 скибочки
- Цукор - 5 ст. л.
- Родзинки - 30 г
- Дріжджі сухі - 0,5 ч. л.
Житній хліб нарізати кубиками та відправити у духовку при 180°С на 15-20 хвилин, стежачи за їхньою поверхнею.
Потім перелити березовий сік у глибоку ємність і всипати у нього гарячі сухарики. Обов'язково дати охолонути до 30°С. Всипати цукровий пісок і перемішати рідину – сухарики нададуть їй кольору, і вона стане бурштиновою.
Читайте такожСолодко та ароматно: рецепти варення із черешні на зиму
Після цього всипати у неї сухі дріжджі та ще раз перемішати. Залишити в теплому місці на 3-4 години. Після завершення вказаного часу процідити рідину через друшляк. Потім ще через ситечко або подвійний шар марлі.
Процідивши, додати у рідину родзинки – вони мають залишатися на дні ємності. Завдяки родзинкам, дріжджі у квасі не загинуть. Перелити отриманий напій у глечик й охолодити за бажанням у холодильнику.