Пиріжки з картоплею - рецепт / фото кухар.укр

Пиріжки з картоплею – безпрограшна проста повсякденна страва.

Читайте такожСмачна й ароматна картопля з м'ясом: як приготувати страву в духовці

Такі пиріжки можуть бути як запечені в духовці, так і смажені на сковорідці. Рецепт печених пиріжків – більш щадний для шлунка, а у смажених буде апетитна хрустка скоринка.

Відео дня

Тісто для приготування пиріжків може бути практично будь-яким. А основою переважної більшості начинок є картопляне пюре. Звісно ж, можна комбінувати картоплю з іншими продуктами: з цибулею, грибами, м'ясом, рибою, печінкою.

Рум'яні, пишні, м'які й ароматні пиріжки з картоплею – це неймовірно смачно. А готувати їх зовсім нескладно та швидко.

Печені пиріжки з картоплею

  • Борошно – 2,5-3 ст.
  • Молоко - 1 ст.
  • Масло вершкове - 50 г
  • Олія - ​​1 ст. л.
  • Дріжджі - 7 г
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Жовток яєчний - 1 шт.
  • Цукор - 1 ст. л.
  • Сіль - 1 ч. л.
  • Вода

Для начинки

  • Картопля (середнього розміру) - 4 шт.
  • Яйце куряче - 1 шт.
  • Масло вершкове - 70 г
  • Молоко - 0,5 ст.
  • Прянощі - 1/2 ч. л. (за бажанням)
  • Сіль - за смаком

У миску додати молоко, шматок вершкового масла, суміш підігріти до його розплавлення. Додати рослинну олію та цукор. Якщо молоко гаряче, суміш злегка остудити.

Додати в теплу суміш дріжджі. Відставити її на 15-20 хвилин для розпуску дріжджів, потім посолити. Додати яйце та ще один яєчний жовток, збити виделкою.

Поступово додати необхідну кількість борошна, замісити тісто. Накрити миску з тістом харчовою плівкою або рушником, поставити в тепле місце для підняття.

Як приготувати м'які пиріжки з картоплею / фото gastronom.ru

Готуємо начинку. Картоплю відварити у підсоленій воді до готовності, воду злити. Пюрирувати відварну картоплю. Молоко та масло закип'ятити, додати до картопляного пюре. Додати за бажанням сушену пряну зелень.

Тісто, яке дуже добре піднялося, обім'яти й поставити для другого підняття.

Потім тісто розділити на рівні шматочки, зробити з них кульки. Кожну кульку розкачати в корж діаметром 10-11 см. На її середину викласти начинку з картопляного пюре та зліпити пиріжки.

Викласти пиріжки на пекарський лист. Змастити збитим яйцем і відправити випікати при 180°С до готовності, орієнтуючись на свою духовку.

Смажені пиріжки з картоплею

  • Борошно - 4 ст.
  • Відвар - 360 мл
  • Сухі дріжджі - 1 ст. л.
  • Сіль - 1,5 ч. л.
  • Цукор - 3 ст. л.
  • Рослинна олія - 4 ст. л.

Для начинки

  • Сіль - за смаком
  • Рослинна олія - 3 ст. л.
  • Картопля - 1 кг
  • Цибуля - 2 шт.
  • Для смаження
  • Рослинна олія - 200 мл

Готуємо начинку для пиріжків. Картоплю відварити у підсоленій воді. Воду з картоплі злити у чашку - вона ще знадобиться.

Цибулю обсмажити на рослинній олії. Додати обсмажену цибулю до картоплі й пом’яти. Тепер начинка для пиріжків має охолонути.

Тепер настав час замішування тіста. У теплому картопляному відварі розчинити цукор і сіль. Якщо відвару не вистачить – розбавити водою до потрібної кількості рідини.

Читайте такожСмачний та ароматний суп із фрикадельками: як приготувати ситну страву

Сухі дріжджі змішати з борошном. Влити до них відвар з сіллю і цукром, додати рослинну олію. Замісити тісто, вимішувати його доти, поки не перестане липнути до рук. Накрити рушником і залишити в теплому місці на 1 годину.

За вказаний час тісто піднялося й можна ліпити пиріжки. Стіл і руки змастити рослинною олією, тісто розділити на кульки розміром трохи більше за куряче яйце. Руками сформувати круглий коржик і викласти у нього начинку. Добре скріпити краї пиріжка та викласти на стіл швом униз.

Зліпивши пиріжки, накрити їх рушником і дати ще підійти приблизно 15 хвилин.

Викласти на сковороду з розігрітою рослинною олією (вона має доходити до середини пиріжка). Як засмажаться з одного боку, перевернути. Готові пиріжечки викласти на паперові рушники.