Штрудель - найкращі рецепти / фото: ua.depositphotos.com

"Штрудель" у перекладі означає "вир", і цей пиріг дійсно закручують у вигляді виру або рулету. Вважається, що його придумали в Австрії, і класичним досі називають Віденський штрудель, з яблуками, родзинками і корицею.

Читайте такожОксамитово-шоколадна смакота: як приготувати ароматний і м’який Брауні

Готується справжній штрудель (струдель) з дуже тонкого, майже прозорого, тіста. Велика кількість соковитої начинки – це ще одна особливість цієї випічки. Начинка може найрізноманітнішою: як солодкою – яблука, малина, полуниця, вишня, горіхи; так і несолодкою – сир, картопля або м’ясо.

Відео дня

Цей хрусткий, ніжний, ароматний десерт нікого не залишить байдужим, а приготувати його не становитиме великих труднощів. Запечений до золотистої скоринки традиційний віденський штрудель особливо смакуватиме з кулькою морозива й чаєм або кавою.

Класичний штрудель з яблуками

  • Борошно – 250 г + для посипання
  • Яблука – 2 кг
  • Яйця – 1 шт.
  • Цукор – 100 г
  • Вершкове масло –100 г
  • Кориця – 2 ч. л.
  • Родзинки – 150 г
  • Лимон – 1 шт.
  • Вода – 100 мл
  • Ванільний цукор – за смаком
  • Панірувальні сухарі – 100 г
  • Цукрова пудра – за смаком
  • Сіль – дрібка
  • Рослинна олія –1 ст. л. + для змащування

Інгредієнти розраховані на два штруделя.

Просіяти борошно в миску, зробити всередині поглиблення, вбити туди яйце, додати сіль і олію. Влити трохи теплої води і перемішати. Коли тісто почне збиратися в грудку, продовжите місити його руками. Кілька разів кинути його на стіл і знову гарненько пом’яти. Готове тісто має стати еластичним і м’яким.

Розрізати його на дві частини, зробити з кожної кулю і змастити олією. Викласти кулі на тарілку на невеликій відстані одна від одного. Велику миску сполоснути окропом, витерти насухо і накрити нею тісто, аби всередині збереглося тепло. Залишите тісто на півгодини.

Яблука очистити від шкірки і серцевини і нарізати дуже тонкими пластинками. Додати до них дрібно натерту цедру лимона, сік половини або цілого лимона, звичайний і ванільний цукор, корицю та родзинки (їх можна заздалегідь замочити в окропі, щоб набрякли). Ретельно перемішати начинку.

Смачний штрудель - як приготувати / фото: ua.depositphotos.com

Сухарі трохи обсмажити на сухій гарячій сковороді, постійно помішуючи.

На столі розстелити великий шматок бавовняної тканини, рушник або скатертину, присипати борошном. Викласти туди одну частину тіста. Потім сплющити кульку, прихлопуючи долонею і перевертаючи кілька разів. Розкачати тісто качалкою, перевертаючи кілька разів.

Акуратно підняти його, накинувши на тильний бік руки. Обидві долоні складіть у кулаки. Провертаючи тісто по колу на кулаках, розтягувати в різні боки. Воно має стати дуже тонким, буквально прозорим. Викласти тісто на тканину і надати йому форму прямокутника, витягаючи в потрібні боки.

Розтопити половину масла і змастити ним тісто. Присипати половиною сухарів і пудрою, не доходячи до країв кілька сантиметрів. Розподілити половину начинки з одного краю тіста.

Руками або за допомогою тканини накинути на начинку бокові сторони тіста. За допомогою тканини скрутити штрудель. Помістити заготовку на пергамент швом униз.

Змастити штрудель олією і перекласти на деко з пергаментом. Випікати в розігрітій до 200°C духовці впродовж 30-40 хвилин, поки тісто не підрум’яниться.

Штрудель з капустою і копченою грудинкою

  • Грудинка копчена – 150 г
  • Капуста білокачанна – 1,5 кг
  • Цибуля ріпчаста (100 г) – 1 шт.
  • Борошно пшеничне – 250 г
  • Рослинна олія – 10 мл
  • Вершкове масло (або маргарин) – 150 г
  • Перець чорний мелений – ¼ ч.л.
  • Сіль – ½ ч.л.
  • Кмин – 2 ч.л.

Просіяти борошно на робочу поверхню, посолити і зробити всередині поглиблення. Влити півсклянки (125 мл) теплої (не гарячої) води. Злегка змішати воду з частиною борошна, щоб вона не розтеклася під час подальшого замішування.

Окремо розтопити вершкове масло. Влити його в те ж поглиблення.

Акуратно змішати руками рідини з борошном, поки все тісто не збереться в ком. Потрібно місити тісто не менш як 10 хвилин. Воно має стати гладеньким та еластичним. З готового тіста сформувати кулю, змастити олією, накрити серветкою або харчовою плівкою і відставити вбік. Воно повинно постояти півгодини при кімнатній температурі.

Тим часом приготуємо начинку. Капусту очистити від верхніх листків, розділити на кілька частин і тонко нарізати. Можна капусту підготувати і заздалегідь.

Копчену грудинку нарізати невеликими шматочками.

Окремо почистити й дрібно порубати цибулину.

Як приготувати штрудель - рецепти / фото: ua.depositphotos.com

Взяти глибоку сковороду або каструлю. Розтопити столову ложку вершкової олії, обсмажити на ній шматочки грудинки, додати цибулю. Все разом обсмажувати хвилини 3-4, потім покласти чайну ложку кмину.

Додати капусту, посолити, поперчити за смаком, перемішати і тушкувати ще 10-15 хвилин при відкритій кришці. Якщо вся капуста відразу не поміститься, то закладайте її в каструлю частинами. Потушкувавши, вимкніть вогонь і залиште начинку остигати.

Взяти шматок чистої лляної тканини, досить великий, приблизно 1м * 1м. Тканина рясно посипати борошном, щоб тісто не прилипало. Так само присипати борошном тісто зверху. Розкачати тісто настільки тонко, наскільки вийде. Тепер слід акуратно вставити руки під нього і тильним боком долонь акуратно розтягувати в боки поки воно не стане прозоро тонким.

Товсті краї тіста потрібно обрізати. Змастити тісто розтопленим маслом, розподілити на ньому начинку тонким рівномірним шаром. Загорнути краї на начинку.

Акуратно згорнути у рулет. Покласти штрудель швом униз на змащене олією або застелений пекарським папером деко. Змастити зверху олією і посипати кмином. Поставити в заздалегідь розігріту до 200°C духовку і випікати протягом 30-40 хвилин. Готовий штрудель злегка остудити. Теплим його легше різати і смачніше їсти.

Штрудель з лососем, шпинатом і сиром

  • Борошно – 185 г + для роботи з тістом
  • Яйце – 1/2 шт.
  • Вода – 90 г
  • Лосось свіжий – 350 г
  • Шпинат свіжий – 100 г
  • Сир твердий – 100 г
  • Масло вершкове – 50 г
  • Сухарі панірувальні – 20 г
  • Сіль – дрібка + для начинки за смаком
  • Перець чорний мелений – за смаком

Борошно просіяти. Нарізати шпинат, а також маленькими кубиками сир.

З’єднати борошно з яйцем, сіллю і теплою водою. Замішати гладке та однорідне тісто. За щільністю – як на вареники. Борошно додавати поступово, підсипаючи в процесі вимішування.

Тісто потрібно вимішувати досить довго (близько 15 хв.). Можна навіть відбити його об стіл. Воно має вийти м’яким та еластичним, зовсім не липким.

Ємність, в якій буде тісто, нагрівати в мікрохвильові або обдати окропом. І ємність, і тісто змастити олією. Накрити ємність з тістом рушником і залишити на 30-40 хвилин.

Тим часом приготувати начинку. На невеликому клаптику вершкового масла тушити шпинат буквально 2-3 хвилини, щоб випарувалася вся рідина. Потім посолити і поперчити за смаком.

Лосось нарізати невеликими шматочками, посолити і поперчити за смаком.

Ввімкнути духовку, встановлюємо температуру 180°C.

Взяти рушник або скатертину. Добре присипати поверхню борошном. І почати тягнути тісто від центру до країв, акуратно, щоб не порвати. Або можна просто тягнути тісто в різні боки, але намагатися відразу надавати йому прямокутної форми. Якщо на краях виникнуть дірочки, їх можна обрізати.

Читайте такожНіжно та соковито: рецепти найсмачнішого Жульєну

Тісто вийде досить тонким. Змастити пласт тіста розтопленим вершковим маслом. Залишити тільки чистим край там, де буде начинка.

Незмащений край тіста добре посипати панірувальними сухарями. Зверху на сухарі викласти начинку (лосось, шпинат і сир). І за допомогою скатертини починаю згортати рулет. Загинати й защипувати краї рулету.

Викласти штрудель на пергаментний папір, який можна змастити рослинною олією. Перенести пергамент з рулетом на деко.

Змастити рулет зверху розтопленим вершковим маслом. За бажання можна присипати кунжутом.

Відправити пиріг у заздалегідь розігріту духовку і випікати при 170-180°C приблизно 35-40 хвилин. Але краще орієнтуватися на свою духовку.

Поки штрудель гарячий, ще змастити розтопленим вершковим маслом. І бажано дати йому трохи охолонути. Смачний штрудель готовий!