Найсмачніший тертий пиріг - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Тертий пиріг – крихка, ніжна й по-домашньому дуже смачна випічка, від якої просто неможливо відірватися!

Читайте такожНіжно-освіжаючий Лимонний пиріг: рецепт неймовірного десерту

Готуються такі пироги зазвичай на основі "правильного" пісочного тіста, і вони незмінно виходять апетитними, розсипчастими та мають незрівнянний аромат.

Відео дня

Однією з найпопулярніших начинок для тертих пирогів є варення. Однак не менш цікаві й смачні пироги можна спекти і з яблуками, лимоном, різними ягодами, абрикосами, сухофруктами або ж зі згущеним молоком – залежить від смакових переваг.

Така випічка стане чудовим смачним доповненням до посиденьок з друзями, а також на приємній ноті завершить сімейний обід або вечерю.

Угорський тертий пиріг

  • Борошно – 2 ст. (320 г)
  • Масло вершкове кімнатної температури – 200 г + для змащування форми
  • Цукор – 1 ст. (200 г)
  • Яєчні жовтки – 2 шт.
  • Розпушувач – 1 ч. л.
  • Сіль (дрібна) – 1/8 ч. л.
  • Джем малиновий (або інший за смаком, не надто солодкий) – 3/4 ст.

Просіяти в миску борошно, додати розпушувач та сіль.

Збити міксером розм’якшене масло (на великій швидкості) до пишного стану. Додати до масла цукор і жовтки. Збивати 4-5 хвилин, поки не розчиниться цукор, а маса не стане повітряною й легкою. Зменшити швидкість міксера до мінімальної й додавати поступово борошно. Замішувати (збивати) тісто ще впродовж 1-2 хвилин.

Як приготувати тертий пиріг / фото ua.depositphotos.com

Викласти тісто на посипану борошном поверхню, злегка (швидко) вимісити його руками. Розділити на дві частини, сформувати дві кулі й загорнути їх у харчову плівку. Помістити тісто в морозильну камеру мінімум на 30 хвилин (до 3 годин).

Читайте такожІдеальний шоколадний десерт: як приготувати вишуканий торт "Захер"

Розігріти духовку до 180°C. Змастити маслом форму зі знімними бортами (діаметром 23-25 ​​см). Натерти одну частину замороженого тесту на великій тертці, намагаючись повністю покрити дно форми.

Викласти джем на тісто (залишити незакритими краї). Рівномірно натерти зверху другу частину тіста.

Випікати пиріг 25-30 хвилин, до золотистого кольору. Остудити випічку й можна розрізати на частини та ласувати смачним пирогом.

Тертий пиріг з фруктами

Для тіста

  • Борошно – 350 г
  • Цукор – 170 г
  • Масло вершкове – 170 г
  • Яйце куряче – 1 шт.
  • Розпушувач тіста – 10 г
  • Ванілін – 1 пучка
  • Сіль – 1 пучка

Для начинки

  • Яблука - 3 шт.
  • Цукор (можна коричневий) – 80 г
  • Вода – 3 ст. л.
  • Сік лимонний – 3 ст. л.
  • Груша – 1 шт.
  • Кориця – 1 ч. л.

У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати яйце та вершкове масло. Добре перемішати в крихту.

Яблука та грушу помити, почистити й видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.

Тертий пиріг - найкращі рецепти / фото ua.depositphotos.com

У сковороду насипати цукор, додати воду й дати покипіти хвилину на повільному вогні. Додати лимонний сік, дати покипіти ще 1-2 хвилини. Додати яблука та корицю, перемішати. Проварити 2-3 хвилини на невеликому вогні (щоб не перетворилися на кашу).

У роз’ємну форму висипати половину тіста. І розрівняти по дну форми. На тісто викласти охололу начинку й розрівняти. Висипати решту тіста на начинку.

Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°C приблизно 40 хвилин. Готовому пирогу дати трохи постояти у формі, потім звільнити від форми й остудити.

Тертий пиріг з сиром і шоколадом

Для тіста

  • Масло вершкове (заморожене) – 250 г
  • Борошно – 320 г
  • Розпушувач - 2 ч. л.
  • Цукор – 50 г

Для начинки

  • Сир – 500 г
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор – 50 г
  • Цукор ванільний - 1 ч. л.
  • Какао-порошок – 2-3 ст. л.
  • Сіль – дрібка

Масло для тіста попередньо краще заморозити, тоді його простіше буде натерти на тертці.

Змішати борошно, цукор, розпушувач і натерте на великій тертці вершкове масло. Перетерти все на крихту. Тісто прибрати в холодильник.

Готуємо начинку. Зібрати все в чашці й перетерти блендером (можна скористатися звичайним міксером) до однорідної маси.

Як приготувати ніжний тертий пиріг / фото ua.depositphotos.com

Вистелити дно форми пекарським папером і висипати 2/3 тіста. Розподілити й ущільнити руками, при цьому формуючи невеликий бортик.

Вилити смачну начинку й акуратно вирівняти. Зверху рівномірно висипати решту крихти. Поставити пиріг у розігріту духовку і випікати 40 хвилин при температурі 180°C.

Тертий сливовий пиріг з шоколадом

Для світлого тіста

  • Борошно – 200 г
  • Масло вершкове – 120 г
  • Яйце – 1 шт.
  • Розпушувач – 1 ч. л.

Для шоколадного тіста

  • Шоколад темний – 120 г
  • Масло вершкове – 60 г
  • Цукор – 1 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Яйця – 2 шт.
  • Розпушувач – 1/2 ч. л.

Для штрейзеля (крихти)

  • Борошно – 100 г
  • Цукор – 80 г
  • Масло вершкове – 60 г

Для начинки

  • Сливи – 500 г
  • Крохмаль – 1 ст. л.

Просіяти в миску борошно, перемішати з розпушувачем. Нарізати маленькими кубиками вершкове м’яке масло, перетерти його з борошном до однорідної крихти. Вмішати яйце.

Місити тісто, поки воно не стане однорідним і не липнутиме до рук. Загорнути його в пакет та прибрати в морозилку.

Читайте такожСмачно, як у дитинстві: рецепт найкращих "Горішків" зі згущеним молоком

Для приготування шоколадного тіста розтопити вершкове масло зі шматочками шоколаду на водяній бані. Всипати цукор, перемішати й залишити на 15-20 хвилин остигати. Потім додати яйця, розпушувач і борошно. Тісто має вийти в’язким і густим.

Для штрейзеля перемішати м’яке, але не розтоплене вершкове масло з цукром і борошном.

Форму застелити пергаментом. Дістати з морозилки тісто й натерти його на великій терці. Частину із нього розподілити по всьому дну форми для випічки.

На пісочне тісто викласти й розрівняти шоколадне тісто.

Сливи розрізати навпіл і видалити кісточки. Умочуючи зрізом у крохмаль, викласти більшу частину слив зрізом на шоколадне тісто. Поставити пиріг в розігріту до 180°C духовку на 15 хвилин.

Дістати пиріг і посипати рештою тіста-крихти. Викладіть решту слив на пиріг, також вмочивши їх у крохмаль. Поставити шоколадно-сливовий пиріг у духовку, випікати до готовності, приблизно 30-40 хвилин.

Готовий сливовий пиріг з шоколадом охолодити й подавати до столу.