Тертий пиріг – крихка, ніжна й по-домашньому дуже смачна випічка, від якої просто неможливо відірватися!
Читайте такожНіжно-освіжаючий Лимонний пиріг: рецепт неймовірного десерту
Готуються такі пироги зазвичай на основі "правильного" пісочного тіста, і вони незмінно виходять апетитними, розсипчастими та мають незрівнянний аромат.
Однією з найпопулярніших начинок для тертих пирогів є варення. Однак не менш цікаві й смачні пироги можна спекти і з яблуками, лимоном, різними ягодами, абрикосами, сухофруктами або ж зі згущеним молоком – залежить від смакових переваг.
Така випічка стане чудовим смачним доповненням до посиденьок з друзями, а також на приємній ноті завершить сімейний обід або вечерю.
Угорський тертий пиріг
- Борошно – 2 ст. (320 г)
- Масло вершкове кімнатної температури – 200 г + для змащування форми
- Цукор – 1 ст. (200 г)
- Яєчні жовтки – 2 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Сіль (дрібна) – 1/8 ч. л.
- Джем малиновий (або інший за смаком, не надто солодкий) – 3/4 ст.
Просіяти в миску борошно, додати розпушувач та сіль.
Збити міксером розм’якшене масло (на великій швидкості) до пишного стану. Додати до масла цукор і жовтки. Збивати 4-5 хвилин, поки не розчиниться цукор, а маса не стане повітряною й легкою. Зменшити швидкість міксера до мінімальної й додавати поступово борошно. Замішувати (збивати) тісто ще впродовж 1-2 хвилин.
Викласти тісто на посипану борошном поверхню, злегка (швидко) вимісити його руками. Розділити на дві частини, сформувати дві кулі й загорнути їх у харчову плівку. Помістити тісто в морозильну камеру мінімум на 30 хвилин (до 3 годин).
Читайте такожІдеальний шоколадний десерт: як приготувати вишуканий торт "Захер"
Розігріти духовку до 180°C. Змастити маслом форму зі знімними бортами (діаметром 23-25 см). Натерти одну частину замороженого тесту на великій тертці, намагаючись повністю покрити дно форми.
Викласти джем на тісто (залишити незакритими краї). Рівномірно натерти зверху другу частину тіста.
Випікати пиріг 25-30 хвилин, до золотистого кольору. Остудити випічку й можна розрізати на частини та ласувати смачним пирогом.
Тертий пиріг з фруктами
Для тіста
- Борошно – 350 г
- Цукор – 170 г
- Масло вершкове – 170 г
- Яйце куряче – 1 шт.
- Розпушувач тіста – 10 г
- Ванілін – 1 пучка
- Сіль – 1 пучка
Для начинки
- Яблука - 3 шт.
- Цукор (можна коричневий) – 80 г
- Вода – 3 ст. л.
- Сік лимонний – 3 ст. л.
- Груша – 1 шт.
- Кориця – 1 ч. л.
У просіяне з розпушувачем борошно додати цукор, сіль, ванілін, перемішати. Додати яйце та вершкове масло. Добре перемішати в крихту.
Яблука та грушу помити, почистити й видалити серцевину. Нарізати невеликими кубиками.
У сковороду насипати цукор, додати воду й дати покипіти хвилину на повільному вогні. Додати лимонний сік, дати покипіти ще 1-2 хвилини. Додати яблука та корицю, перемішати. Проварити 2-3 хвилини на невеликому вогні (щоб не перетворилися на кашу).
У роз’ємну форму висипати половину тіста. І розрівняти по дну форми. На тісто викласти охололу начинку й розрівняти. Висипати решту тіста на начинку.
Випікати в розігрітій духовці при температурі 180°C приблизно 40 хвилин. Готовому пирогу дати трохи постояти у формі, потім звільнити від форми й остудити.
Тертий пиріг з сиром і шоколадом
Для тіста
- Масло вершкове (заморожене) – 250 г
- Борошно – 320 г
- Розпушувач - 2 ч. л.
- Цукор – 50 г
Для начинки
- Сир – 500 г
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 50 г
- Цукор ванільний - 1 ч. л.
- Какао-порошок – 2-3 ст. л.
- Сіль – дрібка
Масло для тіста попередньо краще заморозити, тоді його простіше буде натерти на тертці.
Змішати борошно, цукор, розпушувач і натерте на великій тертці вершкове масло. Перетерти все на крихту. Тісто прибрати в холодильник.
Готуємо начинку. Зібрати все в чашці й перетерти блендером (можна скористатися звичайним міксером) до однорідної маси.
Вистелити дно форми пекарським папером і висипати 2/3 тіста. Розподілити й ущільнити руками, при цьому формуючи невеликий бортик.
Вилити смачну начинку й акуратно вирівняти. Зверху рівномірно висипати решту крихти. Поставити пиріг у розігріту духовку і випікати 40 хвилин при температурі 180°C.
Тертий сливовий пиріг з шоколадом
Для світлого тіста
- Борошно – 200 г
- Масло вершкове – 120 г
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
Для шоколадного тіста
- Шоколад темний – 120 г
- Масло вершкове – 60 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Борошно – 2 ст. л.
- Яйця – 2 шт.
- Розпушувач – 1/2 ч. л.
Для штрейзеля (крихти)
- Борошно – 100 г
- Цукор – 80 г
- Масло вершкове – 60 г
Для начинки
- Сливи – 500 г
- Крохмаль – 1 ст. л.
Просіяти в миску борошно, перемішати з розпушувачем. Нарізати маленькими кубиками вершкове м’яке масло, перетерти його з борошном до однорідної крихти. Вмішати яйце.
Місити тісто, поки воно не стане однорідним і не липнутиме до рук. Загорнути його в пакет та прибрати в морозилку.
Читайте такожСмачно, як у дитинстві: рецепт найкращих "Горішків" зі згущеним молоком
Для приготування шоколадного тіста розтопити вершкове масло зі шматочками шоколаду на водяній бані. Всипати цукор, перемішати й залишити на 15-20 хвилин остигати. Потім додати яйця, розпушувач і борошно. Тісто має вийти в’язким і густим.
Для штрейзеля перемішати м’яке, але не розтоплене вершкове масло з цукром і борошном.
Форму застелити пергаментом. Дістати з морозилки тісто й натерти його на великій терці. Частину із нього розподілити по всьому дну форми для випічки.
На пісочне тісто викласти й розрівняти шоколадне тісто.
Сливи розрізати навпіл і видалити кісточки. Умочуючи зрізом у крохмаль, викласти більшу частину слив зрізом на шоколадне тісто. Поставити пиріг в розігріту до 180°C духовку на 15 хвилин.
Дістати пиріг і посипати рештою тіста-крихти. Викладіть решту слив на пиріг, також вмочивши їх у крохмаль. Поставити шоколадно-сливовий пиріг у духовку, випікати до готовності, приблизно 30-40 хвилин.
Готовий сливовий пиріг з шоколадом охолодити й подавати до столу.