Осінь в Україні буде переважно теплою та сухою / УНІАН

До кінця осені погода в Україні буде переважно теплою та сухою.

Читайте такожПогода на сьогодні: в Україні буде холодно, місцями пройдуть дощі (карта)

Про це "Обозревателю" розповіли українські синоптики.

Відео дня

"На сьогодні в Україну зайшла холодна повітряна маса, яка принесла з собою різкі пориви вітру. Але протягом всього серпня, і зараз вересня, у нас спостерігається коливання температур і відповідне коливання повітряних мас. Три дні у нас погода тепла, а потім три дні холодна. У найближчі дні сильних опадів ми не очікуємо, приблизно до 20-х чисел", - повідомив провідний синоптик відділу метеопрогнозів Укргідрометцентру Роман Мурмило.

За його словами, зараз відбувається перебудова літніх процесів на осінні, тобто немає стабільності в атмосфері. Тому в Україні поки тепла погода чергуватиметься з різким похолоданням.

Синоптик також прокоментував появу снігу в Карпатських горах, запевнивши, що надовго він там не затримається.

"Це називається "неміцний сніговий покрив". Ще не час утворюватися сталому сніговому покриву в цій місцевості. Вночі в горах проходить атмосферний фронт з опадами у вигляді снігу, а вже вдень він тане", - пояснив він.

Народний синоптик Леонід Горбань також прогнозує часті коливання температур в Україні.

З 18 по 20 вересня в Україну прийшла перша хвиля похолодання, що супроводжуватиметься дощами. Нічна температура в північних областях становитиме 4-7 градусів тепла.

З 21 вересня очікується короткочасне потепління на +4 градуси, і вже з 25 числа українців чекає друга хвиля похолодання. Температура вночі становитиме +3...+4 градуси, а вдень повітря прогріється до +13. 28-29 вересня пройдуть дощі. На півдні буде тепліше, там температура вдень становитиме +21...+22 градуси.

Перші десять днів жовтня будуть продовжувати радувати жителів південних областей України теплою погодою, температура буде коливатися в межах +21...+23 градусів. З 4 по 6 число пройдуть дощі.

Після очікується різке зниження температури до +9 вночі та +13...+15 градусів вдень. З 13 жовтня знову потепліє до +18 градусів. З 20 числа температура буде знижуватися, а вже з 23 жовтня стовпчики термометра вночі опустяться до +1...+3 градусів, а вдень піднімуться до +15.

У північних областях очікується похолодання, і температура буде нижчою на 3-4 градуси. Перші легкі заморозки в Києві прогнозуються вже 14 жовтня, більш серйозних слід чекати в 23-25 числах.

Перші чотири дні листопада будуть досить теплими, температура прогріється до +14 градусів, але вже з 5 листопада настане суттєве похолодання - до 6-9 градусів.

З 12 по 20 листопада нічна температура опуститься до 5-6 градусів морозу. З 22 числа й до кінця місяця українців знову чекає потепління до +5...+6 градусів вдень.

За прогнозами синоптика, зима в Україну прийде не раніше середини грудня.

А от завідуюча відділом прикладної метеорології і кліматології УкрГМІ Віра Балабух розповіла, що в Україні збільшується кількість небезпечних погодних явищ. Причиною цього є суттєве зростання температури повітря та зміна клімату.

"У нас зростає інтенсивність злив, цього року траплялося таке, коли за кілька годин випадало більше 100 мм опадів, уявіть, це більше 100 літрів на м/кв. Зростає інтенсивність гроз, шквалів, граду. Все частіше починають виникати смерчі. Крім того, збільшується тривалість теплого періоду, відповідно, всі ці явища починаються раніше й тривають значно довше", - розповіла вона.

Нагадаємо, протягом 20-22 вересня в Україні можливі заморозки.