Через підвищення температури літо стає довшим / фото cikavosti.com

За даними кліматологів, в наступні 50-100 років в Україні ставатиме тільки тепліше. Це принесе спекотне та сухе літо, яке може стати майже на місяць довшим.

Про це ТСН.ua розповів начальник Дніпропетровського регіонального гідрометцентру Василь Гринчак.

За його словами, на зниження температури не впливають навіть зливи.

Відео дня

"Йде непродуктивна втрата вологи. Випав сильний дощ - все випарувалося. А нам потрібні агрономічні дощі, які поступово поливають землю і просочують шар ґрунту. Якщо ж дощ випав в той час, коли жарило сонце, - це непродуктивна втрата вологи", - розказав синоптик.

Читайте такожВчені передрекли Європі нові катаклізми в майбутньому

За його словами, зараз ми живемо в період, коли температура повітря щорічно піднімається, через це збільшується тривалість літнього періоду.

"Є тенденція до підвищення температури. У минулому році у нас середньомісячна температура була вищою за норму. Те ж було і в 2016-2018 роках: температура повітря піднялася на один-два градуси. Щоб ви розуміли, плюс 0,1 до середньої річної температури - це один додатковий день тепла. А якщо мова йде про підвищення на два градуси - це вже плюс 20 днів теплого періоду", - підкреслив синоптик.

Як повідомляється, через підвищення температури дедалі частіше трапляються повені й смерчі.

"За один дощ може випасти місячна норма опадів. Більше стало смерчів і ураганів. Кліматичні біженці - це вже реальність. Деякі види комах пересуваються щодо своїх місць проживання. Зникають певні види рослин. Песимістичні прогнози: через 50 років і люди можуть стати кліматичними біженцями", - попередив Василь Гринчак.

Як повідомляв Погода УНІАН раніше, літо в Україні ставатиме все спекотнішим, що зрештою може призвести до незворотних змін в екосистемах. За даними експертів,  температура в Україні підвищується через діяльність людини.

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: