З початком жовтня в Україні похолоднішає / фото pixabay.com

Жовтень 2023 в Україні очікується помірно теплим та з невеликою кількістю опадів. З початком місяця температура знизиться, у другій декаді стане ще холодніше - вночі будуть заморозки. У третій декаді місяця температура трохи підвищиться та збільшиться ймовірність опадів. Про це розказав синоптик Ігор Кібальчич, передає meteoprog.

За його словами, жовтень на величезних теренах Європи найімовірніше виявиться теплим, навіть у порівнянні з новими кліматичними нормами.

"У нашій країні з перших чисел жовтня відбудеться зниження температури повітря, починаючи із західних та північних областей на 4-7 °С, проте середньодобові значення все одно перевищуватимуть норму", - каже синоптик.

Відео дня

Опадів, за його даними, прогнозується мало, оскільки переважання високого атмосферного тиску сприятиме розмиванню атмосферних фронтів та хмарності у їх межах.

У другій декаді місяця очікується розвиток потужного антициклону над північним сходом Європи та його поступове зміщення у більш південні широти. Оскільки в його межах циркулюватимуть свіжі повітряні маси арктичного походження, температурний фон відчутно знизиться.

"У цей період Україна також відчує перший подих Арктики, особливо східні та північні області. Температура знизиться вночі до заморозків, а вдень ледь перевищуватиме +13…+16 °С. Відповідно, ймовірність опадів виявиться мінімальною", - прогнозує синоптик.

Після 18-20 жовтня, за його словами, спостерігатиметься поступове підвищення температури повітря та падіння атмосферного тиску. Зросте ймовірність дощів та суттєво збільшиться кількість хмарності.

Також, за словами синоптика, у жовтні очікується бабине літо.

Загалом, за даними синоптика, за місяць кількість опадів по Україні становитиме 25-60 мм, що нижче за норму на 15-35%; у західних областях та у Карпатах кількість опадів може бути близько норми.

"Середньомісячна температура повітря розподілиться досить рівномірно по країні і становитиме +7…+13 °С, що вище за норму на 1 – 2 °С. При цьому тепліший жовтень варто очікувати в західних та південно-західних областях, а на Півночі Лівобережжя та на крайньому сході країни відхилення від норми вийде незначним (у межах +0,5…+0,9 °С)", - резюмував Ігор Кібальчич.

Пожежна небезпека в Україні

У зв'язку з прогнозованим дефіцитом опадів і негативною ситуацією, що склалася на кінець вересня, у першій половині жовтня очікується розвиток ґрунтової посухи і найвищий рівень пожежної небезпеки у більшості областей України (за винятком західних регіонів).

"Слід бути уважними та свідомими при поводженні з вогнем на відкритій місцевості. Категорично забороняється спалювання листя, сухої трави та бадилля. Це вкрай негативно впливає на якість повітря, екосистему і тягне за собою адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність. Пам'ятайте про це", - попередив Ігор Кібальчич.

Вас також можуть зацікавити новини: