Циклон, що розбушувався над Німеччиною, втрачає свою силу / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

Циклон, який викликав повені в Німеччині, Австрії та Бельгії, не становить загрози для України. На сьогодні він втратив свою силу.

Про це розповіли синоптики Українського гідрометцентру Наталія Птуха і Роман Мурмило, повідомляє Обозреватель.

За словами синоптиків, зливи в Україні обумовлені іншими причинами.

Відео дня

"Синоптичні процеси, які відбувалися над Німеччиною, по суті, втрачають свою силу, і саме на Україну особливого впливу вони не мають. Зокрема, немає прямої кореляції між потужними зливами в Києві 19 липня і подіями в Європі", - підкреслила Птуха.

Читайте також"Події розвиваються за найгіршим сценарієм": синоптик попередила про нові хвилі спеки в Україні

Синоптик пояснила, що причиною стихійного лиха в Німеччині стали кілька факторів, зокрема, холодний атмосферний фронт і місцеві умови. Водночас Україну від впливу цього фронту врятував антициклон. "У нас тоді стояв антициклон, який блокував процеси із заходу".

За словами Птухи, над Україною утворився мезоциклон, який і приніс короткочасні потужні зливи.

"Циклону як такого немає, у них своя погода, і нас вона не стосується. Навіть ті катастрофічні дощі, які були в Німеччині, не мають відношення до нас. Зараз над нами малорухливе поле підвищеного тиску", - пояснив Роман Мурмило.

Повінь у Німеччині

На Німеччину налетіли потужні зливи, які призвели до повеней.

За останніми даними, кількість жертв стихії наближається до 200, понад 750 отримали поранення, зниклими безвісти вважаються понад 1300 осіб.

Деякі райони все ще недоступні через високий рівень води та відсутність зв'язку. 

За словами влади, пройдуть тижні, перш ніж можна буде повноцінно оцінити збиток, який, як очікується, складе кілька мільярдів євро.