Тиждень в Україні буде спекотним, особливо на сході / Фото ua.depositphotos.com

Поточний тиждень принесе в Україну велику кількість дощів і невелике похолодання на Правобережжі України. А ось на Сході та Півдні буде як і раніше спекотно.

Про це свідчать дані Погода УНІАН.

У понеділок, 2 серпня, жителі західних областей України відчують істотне зниження температури. Вдень тут стовпчики термометрів покажуть +21°...+23°, місцями очікуються зливи. А ось на Сході та Півдні країни буде сонячно, практично безхмарно. При цьому повітря прогріється до +32°...+38°.

Відео дня
Погода в Україні 2 серпня / фото УНІАН

У вівторок, 3 серпня, похолодання просунеться вглиб країни, його вже відчують на півночі та в центральних областях. На заході буде +23°...+25°, на півночі та в центрі: +25°...+28°. На Сході та Півдні України буде +28°...+37°. У Харківській, Дніпропетровській, Запорізькій, Миколаївській та Херсонській областях очікуються дощі, місцями - грози.

Погода в Україні 3 серпня / фото УНІАН

У середу, 4 серпня, на заході Україну як і раніше буде найпрохолодніше. Тут очікується +21°...+ 25°, багато дощів з грозами. На решті території - мінлива хмарність, температура становитиме +27°...+33°.

Погода в Україні 4 серпня / фото УНІАН

5 серпня на заході України температура трохи підвищиться. Очікується +24°...+27° і невеликі дощі. Опади також очікуються на півночі країни та в Криму. На решті території - невелика хмарність, до +34°.

Погода в Україні 5 серпня / фото УНІАН

У п'ятницю, 6 серпня, по всій Україні очікується невелика хмарність. На заході +22°...+27°, дощі з грозами, а на сході - спека до +37°. 

Погода в Україні 6 серпня / фото УНІАН

У суботу, 7 серпня, дощі просунуться вглиб України. Опади очікуються в західних, північних, центральних і південних областях. Стовпчики термометрів тут покажуть +23°...+30°. А на сході країни спека може досягти +40°.

8 серпня опади змістяться в бік сходу. Дощі очікуються в північних, центральних областях, а також у Донецькій, Запорізькій областях і в Криму.

Погода в Україні 7 серпня / фото УНІАН
Погода в Україні 8 серпня / фото УНІАН

Народні прикмети на тиждень

2 серпня - Ільїн день. Святий покровитель цього дня вважався могутнім і грізним розпорядником найстрашніших і благодійних сил природи. На Іллю до обіду літо, після обіду осінь.

3 серпня - день Онуфрія. У цей день упорядковують, ремонтують і прибирають засіки - саме туди зсипатимуть зерно нового врожаю. Хороша погода збережеться, якщо в низьких місцях ввечері та вночі утворюється поземний туман, що розсіюється після сходу сонця.

4 серпня - день Марії Магдалини. У цей день дівчата вранці, до сходу сонця, виходили на луки й збирали росу. Якщо гроза - сіна буде за очі. Грім гримить безперервно - буде град. 

5 серпня - Почаївської ікони Божої Матері. День Тимофія безсонника. Якщо стоїть гарна погода, в полі й городі працюють майже цілодобово, тому цей день і отримав таку назву. На Тимофія-безсонника починали збирати калину і малину.

6 серпня - мучеників благовірних князів Бориса та Гліба, у Святому Хрещенні Романа й Давида. Найсильнішою загрозою для дозрілого врожаю і сіна, яке ще залишалося на луках, були грози - пожежа знищувала все й залишала на голодному пайку і людей, і худобу. Тому цей день і отримав таку назву. Для захисту від них зверталися до святих князів Бориса і Гліба, покровителів цього дня.

7 серпня - Анна літня. Говорили, що "яка погода на Анну до обіду, така зима до грудня; яка погода після обіду, така погода після грудня", тому цей день називали ще й зимовказівницею.

8 серпня - день Єрмолая. У народі говорили: "Єрмолай-хліб прибирай" - і намагалися прибрати хліб з поля якомога раніше, тим більше що цей день найчастіше був теплим і сухим. З Єрмолая починали збирати ранні яблука. Їсти їх було ще не можна, але їх використовували для домашніх наливок, варення та інших заготовок, сушили. Продовжували копати ранню картоплю. 

Вас також можуть зацікавити інші новини погоди: