Півдню України загрожують затоплення через глобальне потепління / фото ua.depositphotos.com

Глобальне потепління нікому в світі не піде на користь, і Україна - не виключення. Зміна клімату призведе до посух, пожеж, повеней, а наша країна може втратити південні області через затоплення внаслідок танення льодовиків. Про це в інтерв'ю Телеграфу розказала синоптик відділу метеопрогнозів Українського гідрометеорологічного центру Олена Палагнюк.

Експерт повідомила, якщо глобальна температура підвищиться на 2 °С - зміна клімату стане невідворотною.

"Ну то й що, - скажете ви, - будемо вирощувати банани". А от і ні. Глобальне потепління і зміна клімату - це не про екзотичні фрукти на Поліссі. Це про сильну спеку, затяжні посухи, лісові пожежі, надзвичайні зливи, повені та потопи. А разом з цим - дефіцит води та їжі, кліматичні біженці", - попередила Палагнюк.

Відео дня

За її словами, зміну клімату слід сприймати як стихійне лихо і реагувати на нього відповідно. 

Україні, за словами синоптика, глобальне потепління загрожує втратою територій. Вона пояснила, що через танення льодовиків рівень води ще ніколи не був таким високим.

"Морська крига на полюсах тане з небувалою швидкістю, а вона є надзвичайно важливою для клімату, тому що береже від танення материкові льодовики. Коли почнуть танути й вони, рівень океану підніметься ще вище і під воду потраплятиме дедалі більше низинних територій материків", - розказала експерт.

За її даними, найуразливішими є острови. Першими у цьому списку стоять Фіджі, але й південь України також опиниться у зоні ризику.

"Низинні прибережні території півдня можуть піти під воду. Мова йде про близько 1 млн гектарів території. Це селища, туристичні зони, об'єкти інфраструктури та різного типу господарювання, заповідники та екологічно небезпечні об'єкти", - попередила Палагнюк.

Коли це станеться, залежатиме від темпів глобального потепління. "Ймовірно, ми цього не застанемо, а наші діти та онуки, цілком можливо, стануть свідками цих змін", - додала синоптик.

Глобальне потепління посилюється - останні дані

Лютий 2024 став найтеплішим за всю історію спостережень, а у березні було встановлено безліч температурних рекордів по всій Африці.

Тим часом в ООН попередили про "червону тривогу", адже у 2023 році екстремальні погодні явища були такими, що зашкалюють.

Вас також можуть зацікавити новини: