Дональд Трамп в оточенні світових лідерів / REUTERS

Україні не варто турбуватися через слова президента США Дональда Трампа про "російський" Крим, бо в Штатах особиста позиція президента не є визначальною.

Читайте такожТрамп звинуватив у анексії Криму Обаму

Про це розповів російський політолог Андрій Піонтковський, передає «Апостроф».

Відео дня

За його словами, сумнівів у тому, що Трамп дійсно говорив про приналежність Криму до Росії немає. Більше того, він з подивом запитував європейських лідерів, чому вони підтримують Україну в конфлікті.

"По-перше, Трамп – ідіот. І це вже відомо всій Америці. А по-друге, він не просто ідіот, а в чомусь дуже сильно залежний від Путіна. Ну не може людина, яка не соромиться у своїх висловлюваннях лаючись зі своїми союзниками, нічого критичного сказати про Путіна, і тільки весь час говорити те, що може йому подобається. Америка до цього вже звикла", – зазначив Піонтковський.

Однак, на думку експерта, хвилюватися з цього приводу не варто.

"Україну я закликаю не турбуватися через слова Трампа. Ну ось такий він, завербували його росіяни. І прийшло росіянам у голову, що вони схопили Бога за бороду. Але в Москві просто не розуміють американської політичної системи, оскільки тут працюють інститути. Звичайно, президент є важливим чиновником, який може на щось впливати, але ані Конгрес, ані традиції не дозволяють йому бешкетувати", – пояснює політолог.

За політику на українському напрямку відповідає Курт Волкер, який займає чітку проукраїнську позицію.

"Політику США на українському напрямку озвучує Курт Волкер. Не тільки озвучує, але і здійснює. І ця політика настільки проукраїнська, що до ухвалення закону про окуповані території (так званого закону про реінтеграції Донбасу, - ред.) заяви Волкера були більш проукраїнськими, ніж заяви українського керівництва", – резюмує Піонтковський.