Вселенський патріархат готується оголосити рішення щодо автокефалії української церкви.

На сьогодні засідання Синоду Вселенського патріархату завершено, рішення щодо українського питання оголосять завтра, йдеться у сюжеті ТСН.

"Завтра буде рішення з українського питання й завтра буде офіційний прес-реліз з цієї теми", - повідомляють журналісти.

Читайте такожРішення про томос Україні ухвалять, коли настане час - член Синоду Вселенського патріархату (відео)

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня у Стамбулі розпочалося засідання Синоду Константинопольського патріархату, на якому можуть затвердити томос щодо автокефалії української православної церкви. Засідання Синоду триватиме з 9 по 11 жовтня. Воно проходитиме за зачиненими дверима, а його порядок денний офіційно не повідомляється.

Довідка УНІАН. 17 квітня на зустрічі з лідерами парламентських фракцій президент Петро Порошенко заявив, що він та ієрархи УПЦ КП та УАПЦ вирішили офіційно звернутися до вселенського патріарха Варфоломія I з проханням про надання автокефалії православній церкві в Україні та просять парламент підтримати це звернення.

19 квітня Верховна Рада ухвалила постанову про підтримку звернення президента, яке 22 квітня було прийнято до розгляду синодом Вселенського патріархату.

3 вересня Порошенко повідомив, що Вселенський патріархат ухвалив рішення надати державам право на створення помісної церкви без урахування позиції Москви.