Філарет буде єдиним кандидатом від Київського патріархату  / фото УНІАН

Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет буде єдиним кандидатом від Київського патріархату на предстоятеля Єдиної помісної православної церкви.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час прес-конференції заявив доктор наук з богослів'я, професор, патріарший намісник, митрополит, владика Епіфаній.

Читайте такожФіларет: Росія готує підґрунтя для втручання в Україну військовою силою під приводом захисту РПЦ

Відео дня

Говорячи про обрання майбутнього предстоятеля Єдиної помісної православної церкви, він зазначив: "Святійший патріарх не буде висувати себе як кандидата. Його будемо ми, архієреї Київського патріархату, одноголосно, всі ми єдині, 40 архієреїв, в тій думці, що тільки святійший патріарх має досвід, має всі необхідні якості для того, щоб очолити цю єдину помісну православну церкву".

Владика Епіфаній зауважив, що в церкві немає "передвиборчої кампанії", відповідно, не вестимуться якісь обговорення чи "передвиборча агітація".

"Тільки на соборі будуть обрані кандидати. А для того, щоб кандидат був обраний, потрібно мати необхідну кількість підтримки архієреїв", - пояснив він.

Владика Епіфаній додав, що ця кількість визначається регламентом собору, і набравши її, кандидат матиме можливість брати участь у виборах майбутнього предстоятеля.

"Ми, архієреї Київсього патріархату, всі єдині в думці, що від нашої церкви єдиним кандидатом на вибори майбутнього предстоятеля буде святійший патріарх Філарет. А собор вже вибере і затвердить того, хто очолить цю єдину помісну православну церкву", - сказав він.

Крім того, за його словами, на соборі як спостерігач буде присутній екзарх вселенського патріарха. І від його присутності залежатиме точна дата скликання Об'єднавчого собору.