Володимир Путін / REUTERS

Президент РФ Володимир Путін заявив, що не відповідає на спроби президента України Петра Порошенка поговорити з ним по телефону, оскільки «не хоче брати участь у його виборчій кампанії».

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це російський лідер повідомив журналістам у Москві.

«Адже річ не в тому, що я просто ухиляюся і не хочу з Петром Олексійовичем розмовляти, річ не в цьому», - сказав Путін, відповідаючи на прохання журналістів прокоментувати відсутність телефонної розмови з Порошенком, про яку просила українська сторона після атаки Росії на українські кораблі в Керченській протоці 25 листопада.

Відео дня

«Річ у тому, що я не хочу брати участь у його (Порошенка) виборчої кампанії», - пояснив президент РФ.

За його словами, Порошенко «майстерно створює кризові і провокаційні ситуації і тут же перекладає відповідальність за скоєне на Росію», після чого «хоче тут же продемонструвати, що він успішно вирішує виниклі проблеми».

«Ось нехитра комбінація, і я в цих комбінаціях не хочу брати участь і не буду», - оголосив Путін.

Читайте такожУкраїна та НАТО проведуть термінове засідання спільної комісії через атаку росіян на Азові

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада Росія заблокувала прохід до Керченської протоки українському буксиру "Яни Капу" і двом катерам "Бердянськ" і "Нікополь", які здійснювали плановий перехід з порту Одеса в порт Маріуполь.

При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим "судом" у Криму, після цього їх перевезли до московських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".

Раніше президент України Петро Порошенко заявив, що після нападу та захоплення українських кораблів Росією намагався поговорити з президентом РФ Володимиром Путіним, але не отримав відповіді від російської сторони.

«Вночі я замовив розмову з президентом Росії Путіним, ми не отримали відповіді, і я змушений був звернутися до канцлера Німеччини, щоб вона переговорила з Путіним з метою негайного звільнення українських воїнів і українських кораблів», - повідомив глава держави.