Дональд Трамп / REUTERS

Впливові американські аналітики, експерти із зовнішньої політики, колишні чиновники і посли США закликали президента США Дональда Трампа збільшити тиск на РФ через її агресію в Україні.

Читайте такожПорошенко: Путін слабкіший, ніж він хоче здаватися Заходу

Відкритий лист до Трампу опублікував американський аналітичний Центр CEPA, передає "Радіо Свобода".

Відео дня

"Цим відкритим листом, який підписали 47 відомих експертів, колишні чиновники і екс-посли, ми закликаємо президента Трампа збільшити тиск на РФ через останні незаконні дії", - йдеться в документі.

"РФ порушує один з найстаріших святих для Америки принципів: свободу судноплавства у міжнародних водах. Росія не зупиниться, поки Захід не підвищить геополітичну ціну для неї", - підкреслюють автори листа.

Вони, зокрема, радять Трампу надати Україні додаткову допомогу в секторі безпеки, в тому числі підвищити боєздатність українських ВМС, надавши радари, ракетні системи берегової охорони, розвіддані і патрульні кораблі; імплементувати і вводити всі існуючі нині американські санкції проти РФ "в повному дозволеному законом обсязі".

Також політики закликають Трампа вплинути на європейських партнерів, щоб вони повністю виконували введені ними санкції і закликати НАТО до постійної присутності в Чорному морі для забезпечення свободи судноплавства; негайно ввести нові або розширити існуючі обмеження для російської фінансової системи.

Крім того, просять переконати уряд Німеччини відмовитися від будівництва "Північного потоку - 2".