МЗС України / REUTERS

Набрав чинності закон України про дипломатичну службу.

Як повідомляв УНІАН, президент України Петро Порошенко 15 червня підписав закон "Про дипломатичну службу", 19 червня він був опублікований в офіційному друкованому органі Верховної Ради України «Голосі України».

У перехідних положеннях закону сказано, що він набуде чинності через шість місяців від дня опублікування. Отже, сьогодні, 19 грудня 2018 року, закон набув чинності.

Відео дня

Цей закон був ухвалений парламентом 3 квітня, але 4 травня він був заветований Порошенком.

Зокрема, в пропозиціях глави держави зазначалося, що закон не може бути підписаний, оскільки в ньому йдеться про обов’язкове проведення консультацій у Комітеті ВРУ, до предмету відання якого віднесено питання дипломатичної служби.

Також законом передбачалося, що для внесення міністром закордонних справ подання президентові про призначення послів, постійного представника України при міжнародній організації, представника держави при міжнародній організації, глави місії України при міжнародній організації, мали бути проведені консультації з цього питання у профільному комітеті. Президент вважає, що це не відповідає Конституції України і запропонував цю норму вилучити із закону.

Читайте такожУкраїнський дипломат і сестра Сенцова опинилися неподалік від місця стрілянини в Страсбурзі

В той же час заступник голови Комітету із закордонних справ Борис Тарасюк закликав парламент залишити цю норму, не підтримавши пропозиції глави держави.

Голова ВР Андрій Парубій зазначив, що таке протистояння може закінчитися неухваленням закону, якого чекають дипломати. За його словами, в нього є домовленість, що як тільки буде ухвалено закон, президент підпише указ, де передбачатимуться такі консультації.

В той же час парламент врахував і всі інші пропозиції президента. Зокрема пропозицію, щоб виключити із закону норму про те, що Кабінет міністрів має повноваження з визначення статусу, завдань та функцій спеціальних місій.

В результаті 7 червня Рада підтримала всі пропозиції президента і ухвалила даний закон.