:

Курт Волкер / Reuters

Закон про військові закупівлі за кордоном, проект якого Верховна Рада вчора ухвалила у першому читанні, дозволить розширити співпрацю з Україною в сфері оборони.

Про це в інтерв'ю газеті "День" сказав спеціальний представник Державного департаменту США у справах України Курт Волкер.

Відео дня

"Нещодавно Рада ухвалила законодавство щодо розмінування, що вельми позитивно. Також існує необхідність вжити додаткових законів з метою реформування сфери національної безпеки, зокрема, ухвалення закону щодо військових закупівель дозволить нам розширити співпрацю з Україною у сфері оборони. Крім того, давно існує потреба реформувати виборче законодавство. До сі це не було зроблено, і наскільки я зрозумів, це питання стоїть на порядку денному", - заявив Волкер.

Читайте такожУ НАТО визначили п'ять основних напрямів реформ оборонного сектору України на 2019 рік

Також його запитали про те, чи реальна ідея введення нових пакетних санкцій проти РФ за інцидент із захопленням українських суден і екіпажу біля Керченської протоки.

"Так. Перш за все, введення нових санкцій викликане якісно новим кроком, до якого вдалася Росія. Йдеться про те, що Росія вперше відкрито здійснила агресію проти України. Спочатку це сталося в Криму і досі триває на Донбасі, тоді Росія прикидалася, що не мала ніякого відношення до цього. Іншими словами, однією з причин необхідності введення пакетних санкцій є відкрита агресія Росії", - заявив Волкер.

"Зі свого боку, Європейський Союз має розглянути, чи буде їм легше додати санкції до існуючого режиму санкції щодо Криму, чи створити новий пакет. Я припускаю, що, коли лідери ЄС знову зберуться в січні, вони будуть розглядати санкції щодо анексії Криму та обміркують, що вони можуть додати до них, з огляду на недавній інцидент", - сказав спецпредставник США.

Як повідомляв УНІАН, 20 грудня Верховна Рада України ухвалила у першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівель продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом (№ 9122).

За словами президента Петра Порошенка, цей документ дозволить Міноборони і Генштабу ЗСУ закуповувати за кордоном те, що партнери по НАТО готові поставляти Україні.

«Збройні сили давно на це чекали, уряд це підтримав, і Верховна Рада зробила рішучий крок. Негайно, як тільки цей закон надійде на підпис президенту, він одразу буде підписаний і одразу ж цим скористаються Збройні сили України», - сказав Порошенко.