Київ давно працює над посиленням залученості ООН до процесу припинення агресії РФ / Ілюстрація - фото УНІАН

Україна та міжнародні партнери вже п'ятий рік ведуть роботу з метою більш дієвого залучення Організації Об'єднаних Націй для припинення війни, яку Російська Федерація розв'язала проти України.

Про це у коментарі УНІАН повідомила речник МЗС України Катерина Зеленко.

Читайте такожНевідомі намагалися зламати Twitter-аккаунт постійного представника України при ООН Єльченка

Відео дня

Зокрема, в українському зовнішньополітичному відомстві прокоментували пропозицію міністра закордонних справ Польщі Яцека Чапутовича щодо ідеї призначення спеціального посла генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з питань України.

"У Нью-Йорку вже п‘ятий рік ведеться робота з пошуку найбільш ефективних форм залучення ООН до припинення війни, розв’язаної Росією. Ініціатива, про яку сьогодні пишуть ЗМІ, не нова і вже обговорювалася в Нью-Йорку з нашими партнерами, які також налаштовані на щире і дієве залучення ООН", - заявила Зеленко.

"Робота буде і надалі тривати, в тому числі, по мірі готовності РФ вести діалог, а не здійснювати саботаж будь-яких ініціатив щодо України", - наголосила вона.

Крім того, в МЗС нагадали, що у новій резолюції Генасамблеї ООН щодо ситуації з правами людини в окупованому Криму "значно підвищена роль генерального секретаря ООН, який тепер має доповідати Генеральній асамблеї щодо ситуації з правами людини, і для цього у нього є механізм - Моніторингова місія ООН, яка вже п‘ятий рік діє в Україні".

"Окрім того, прямий контакт з Генеральним секретарем ООН є і у президента, й у міністра закордонних справ, які можуть з ним обговорити нагальні питання у разі необхідності. Україна залишається повністю відданою політико-дипломатичним інструментам врегулювання конфлікту з РФ", - відзначила Зеленко.

"Виходимо з того, що ключовим завданням міжнародної спільноти є посилення тиску на РФ з тим, щоб змусити Кремль зайняти більш конструктивну позицію щодо припинення збройної агресії проти України та окупації частини її території. У цьому зв’язку ми вітаємо роль США та ЄС, які є активними контрибуторами до міжнародних зусиль, спрямованих на припинення порушень фундаментальних принципів та норм міжнародного права з боку РФ", - наголосила речник МЗС.

Як повідомляв УНІАН, міністр закордонних справ Польщі Яцек Чапутович запропонував призначити спеціального посла генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй з питань України та змінити «нормандський формат». Він заявив, що ЄС та США мають бути також представлені у "нормандському форматі" переговорів з урегулювання ситуації на Донбасі.