Момент підписання томосу / фото УНІАН

Отримання автокефалії Православною церквою України викличе спротив антиукраїнських сил, які тільки посилять свою боротьбу проти української церкви.

Таку думку ефірі "Прямого" висловив архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій Зоря.

Читайте такожЕпіфаній: вручення томосу буде скріплено співслужінням з Вселенським патріархом

Відео дня

«Найперше, відчуття задоволення тим, що та велика праця, яка була зроблена за багато останніх років – і це не кілька місяців, а це роки – досягла свого успіху. І в цьому храмі і в цій Вселенській патріархії, в цих приміщеннях ми були не раз. І багато попрацювали для того, щоб переконати матір-церкву, Вселенський патріархат в тих проханнях, які український народ мав щодо автокефалії церкви. Але очевидно, що завершення одного етапу – це початок іншого. Як в 1991 році завершення залежності і проголошення незалежності України постало з новими викликами для українського народу і держави, так само і Томос про автокефалію, всеправославне проголошення незалежності української церкви стає викликом, і багато праці є попереду», – сказав Зоря.

«І не треба забувати, що як тоді, у 1991 році було багато супротивних сил, які, попри проголошення незалежності, не зупинили протидію і протистояння українській державі, що врешті-решт вилилося в ту гібридну війну, яку відкрито почали проводити п’ять років тому проти української державності, полишивши надію іншим чином її зруйнувати.

Очевидно, що всі ці виклики будуть стояти перед Україною і українською церквою в церковному питанні. Тому що супротивні сили не зупинилися, вони не сплять, вони розуміють вагомість того, що відбулося і що буде відбуватися. І тому до цього треба бути готовими. Праці багато, праці відповідальної. І ми просимо Бога, щоб він допоміг, як дотепер допоміг пройти цим шляхом, так, щоб допоміг і далі пройти вірно для успіху цієї церковної справи і для блага українського народу», – заявив Зоря.