Незабаром місія Європейського Союзу відвідає східні території / фото УНІАН

Російська Федерація намагається отримати контроль у Приазов’ї, посиливши військові позиції в тимчасово окупованому Криму.

Про це заявив міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадим Черниш, повідомляється на сторінці відомства у Facebook.

«Через контроль Російською Федерацією Керченської протоки, у портах Маріуполя та Бердянська в кілька разів зменшився товаропотік. Фізичний контроль Російської Федерації доповнюється і мілітаризацією. Наприклад, в Джанкої додатково розгорнули ракетні комплекси С400. Це вже четвертий ракетний комплекс в тимчасово окупованому Криму, поставлений для того, щоб контролювати акваторію моря та територію України», - зазначив він.

Відео дня

Він додав, що наразі зрозуміло, що за будь-яких обставин Росія буде впливати на рух кораблів до портів Маріуполя та Бердянська.

Читайте такожРосія почала військові навчання в окупованому Криму

За словами очільника відомства, Російська Федерація має потужний фізичний чинник, який вона застосовує для блокування.

«В воєнній теорії – це так звана зона, на яку ні з повітря, ні з моря, ні з суходолу не можна було б потрапити. Тому Росія застосовує розширений воєнний компонент для обмеження доступу не лише для можливих супротивників у військовому плані, але й для гуманітарних організацій, міжнародних експертів, моніторингу і т.д.», - наголосив Черниш.

Щодо ситуації він повідомив, що незабаром місія Європейського Союзу відвідає східні території.

«Представники Єврокомісії, які вже попередньо отримали проекти покращення транспортної інфраструктури від уряду України, відвідають Приазов'я, щоб оцінити, як можна допомогти в логістичному плані, краще налагодити сполучення зі східними регіонами нашої країни аби компенсувати логістичні втрати через блокування портів», - зазначив міністр.

За його словами, Україна вже подала декілька відповідних проектів щодо збільшення логістичної системи - автодорожньої, залізничної та інших компенсаторних механізмів.