За словами Геращенко, українська сторона наполягає на присутності там СММ ОБСЄ і постійно діючого пункту моніторингу в Керчі / фото УНІАН

Українська сторона вимагає негайного проведення спільного засідання Тристоронньої контактної групи і гуманітарної підгрупи для розблокування процесу звільнення заручників і політв’язнів, а також засуджує деструктивну позицію РФ, яка не приховує, що блокуватиме всі здорові ініціативи і очікує зміни влади в Україні.

Про це повідомила на своїй сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі Ірина Геращенко.

Читайте такожДенісова запропонувала РФ повідомити пропозиції за списком на обмін українців на росіян

Відео дня

"Мінськ. Наш представник в ТКГ Євген Марчук, всі українські переговорники в 4 групах наголосили на ключових позиціях врегулювання війни на Донбасі. Перше: негайне скасування "результатів" псевдовиборів на окупованому Донбасі і розпуск всіх псевдоорганів псевдовлади. Неухильне дотримання з боку РФ та їхніх маріонеток пунктів Мінських угод, починаючи з виконання режиму тиші і виведення військ та техніки. Крим і Азов - це Україна", - зазначила вона.

Також, за її словами, українська сторона наполягає на присутності там СММ ОБСЄ і постійно діючого пункту моніторингу в Керчі.

"Моряки - військовополонені мають бути звільнені без будь-яких передумов. Ми засудили позицію російського омбудсмена (Тетяни) Москалькової, яка не була на судилищах над нашими моряками і втекла від зустрічі з українським омбудсменом Людмилою Денісовою, в останню хвилину скасувавши домовленість про переговори СМСкою", - написала Геращенко.

"Ми вимагаємо негайного проведення спільного засідання ТКГ і гуманітарної підгрупи для розблокування процесу звільнення заручників та політв’язнів і засуджуємо деструктивну позицію РФ, яка не приховує, що блокуватиме всі здорові ініціативи і очікує зміни влади в Україні. Ми наполягаємо, що питання безпеки на Донбасі і звільнення заручників - це питання сьогоднішнього дня і негайного виконання, й заручники не повинні чекати квітня. Ми звернули увагу координаторів ОБСЄ на постійний зрив режиму тиші збоку РФ та їхніх маріонеток на Донбасі", - наголосила вона.

Водночас, як додала Геращенко, українська сторона не вважає за можливе "скласти лапки" на період виборчої кампанії і припинити боротьбу за звільнення заручників і політв'язнів.

"На вимогу української сторони на ТКГ ще раз поставили питання звільнення підлітків з Ясинуватої і сподіваємося, що в цьому питанні незабаром буде прогрес", - резюмувала представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ.