У МЗС заявили, що Україна підтримує народ Венесуели у прагненні до демократії / фото УНИАН

Міністерство закордонних справ України заявляє про підтримку народу Венесуели у прагненні до демократії та конституційного ладу.

Про це УНІАН повідомила речник МЗС України Катерина Зеленко.

"В Україні уважно спостерігають за загостренням політичної кризи у Венесуелі, яка уже призвела до численних жертв", - заявила Зеленко.

"Підтримуємо венесуельський народ у його прагненні до відновлення демократії та конституційного ладу у країні і у цьому зв’язку – діяльність Національної асамблеї. Залякування і перешкоджання діяльності парламенту, а також насильство проти учасників мирних демонстрацій, мають бути припинені", - наголосила вона. 

Читайте такожРеволюція у Венесуелі: спроба усунення Мадуро, масові протести та криваві сутички (відео)

"Україна разом з іншими демократичними країнами підтримуватиме кроки, спрямовані на відновлення демократії, верховенства права та конституційного ладу у Венесуелі, ключову роль у цьому процесі має відігравати легітимно обрана Національна асамблея", - зазначила вона.

Як повідомляв УНІАН, у Венесуелі, 10 січня, відбулася інавгурація президента Ніколаса Мадуро. Він став президентом країни вже вдруге, після виборів 20 травня 2018 року. ЦВК Венесуели оголосив про перемогу чинного президента, який набрав близько 70% голосів виборців. Таким чином, Мадуро забезпечив собі перебування на посаді президента Венесуели до 2025 року.

Це поклало початок масовим заворушенням і спробі зміни влади в країні. Події почали розвиватися стрімко: лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе президентом Венесуели, Національна асамблея оголосила Гуайдо виконуючим обов'язки президента країни. США відразу ж визнали легітимність Гуайдо. Ніколас Мадуро у відповідь заявив про розрив дипломатичних відносин з США. Він дав американським дипломатам 72 години, щоб покинути країну.