Жириновський закликав до змін кордонів України / Скриншот - Youtube - Россия 24

Генеральною прокуратурою України складено повідомлення про підозру депутату Державної думи Російської Федерації Володимиру Жириновському у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України.

Про це повідомляє відділ зв’язків із громадськістю та ЗМІ ГПУ.

В повідомленні сказано, що досудовим розслідуванням установлено, що Жириновський, перебуваючи на території Російської Федерації, в лютому 2014 у прямому ефірі одного з телеканалів та під час зібрання (мітингу) здійснив публічні заклики до приєднання території АР Крим та південно-східних областей України до Російської Федерації.

Відео дня

Читайте такожГПУ: двом соратникам Жириновського загрожує до 12 років тюрми в Україні за фінансування "ЛДНР"

"У подальшому, 28 лютого 2014, перебуваючи на території України, а саме у містах Сімферополі та Севастополі, зазначена особа шляхом проголошення публічних закликів до жителів півострова та його високопосадовців підбурювала їх до здійснення активних умисних дій з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України"- зазначає ГПУ.

Також повідомляється, що Жириновський підписав та забезпечив подання 17 березня 2014 до канцелярії посольства Республіки Польща в Москві лист-звернення до надзвичайного та повноважного посла Республіки Польща, в якому містяться заклики до керівництва Польщі до організації та проведення на території окремих західних областей України референдумів, за прикладом проведеного незаконного референдуму на території АР Крим та м. Севастополя, щодо передачі окремих областей України до складу сусідніх держав, у тому числі Польщі.

Також зазначається, що 20 березня Жириновський, будучи депутатом Державної думи Російської Федерації, проголосував за прийняття Федеральних Законів щодо включення Російською Федерацією до її складу АР Крим та м. Севастополя, що у подальшому призвело до повномасштабної окупації території АР Крим та м. Севастополя.

За цими фактами злочинної діяльності 22.01.2019 працівниками управління нагляду за додержанням законів органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю, Генеральної прокуратури України складено повідомлення про підозру В. Жириновському у вчиненні ним кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 3 ст. 110 КК України.

"Інкримінований В. Жириновському злочин передбачає можливість його заочного засудження в Україні на строк від семи до дванадцяти років позбавлення волі"- йдеться в повідомленні ГПУ.

В ГПУ нагадують, що в 2014 році Євросоюз ввів економічні санкції проти Російської Федерації за сприяння у дестабілізації ситуації в України та окупацію півострова Крим. Ці санкції також включають індивідуальні обмежувальні заходи, а саме заборону в наданні віз та заморожування активів окремих осіб, у тому числі Жириновського. Аналогічні санкції введені Канадою, Австралією та Швейцарією.

"Крім того, стосовно В. Жириновського та інших осіб указом президента України від 15.05.2017 №133/2017 затверджено рішення РНБОУ від 28.04.2017 «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», яке передбачає відмову в наданні та скасування віз, застосування інших заборон в’їзду на територію України; блокування активів та тимчасове обмеження права особи користуватися і розпоряджатися належним їй майном"- зазначають в ГПУ.

ГПУ продовжує вживати вичерпних заходів з метою встановлення всіх осіб, причетних до скоєння цього та інших злочинів проти України, та притягнення винних до визначеної Кримінальним кодексом України відповідальності.