Усі українські військові заявили слідчим ФСБ під протокол, що є військовополоненими / фото facebook.com/RomanTsymbaliuk

ФСБ Росії у п'ятницю повідомила адвокатів 2 поранених українських моряків та представника СБУ, що вони направили в управління федеральної служби виконання покарань РФ документ про переведення 3 українців з медчастини СІЗО "Матросская тишина" у СІЗО "Лефортово".

Про це "Громадському" повідомив адвокат пораненого українця Василя Сороки Сергій Бадамшин.

"Так, сьогодні мій колега отримав таке повідомлення від слідчих. Коли саме планують, ніхто не каже. Напевно, наступного тижня", - зазначив адвокат.

Відео дня

Він також заявив, що заява радника президента РФ Михайла Федотова, яку у п'ятницю оприлюднила український омбудсмен Людмила Денісова, про те, що стан здоров'я Василя Сороки задовільний, не відповідає дійсності.

У заяві Федотова йдеться, що набряк на руці Сороки виник нібито через користування еспандером.

Читайте такожОдному з поранених українських моряків можуть ампутувати частину руки - Денісова

"Звісно, дивує формулювання про те, що набряк з'явився через користування еспандером. Це говорить про непрофесійний підхід з боку лікарів. Адже ми всі бачили, що набряк не зійшов з моменту операції, ми бачили його під час продовження міри запобіжного заходу 15 січня. В такому ж стані він був 22 січня. Після операції йому не пояснили, що можна робити, а що ні, фактично сказавши - "сам розминай". І лише після багаторазових публікацій, "стусанів", йому видали еспандер. Тобто вже після обрання міри запобіжного заходу", - підкреслив Валамшин.

Крім цього, адвокат наголосив, що його підзахисного не можна переводити у такому стані у звичайне СІЗО, більше того, його негайно потрібно направити до звичайної клініки, інакше йому може загрожувати інвалідність.

Адвокати і омбудсмен Людмила Денісова раніше заявляли, що РФ не показує їм медичну документацію щодо процесу лікування моряків.

Читайте такожДенісова вимагає, щоб РФ направила поранених українських моряків до нейтральної країни

Як повідомляв УНІАН, вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. Під час виходу з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовці. Троє з них дістали поранення. Українців обвинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всіх полонених було заарештовано так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

15 і 16 січня Лефортовський райсуд Москви продовжив строки арешту для 21 українського військовополоненого моряка до 24 квітня, для трьох поранених моряків - до 26 квітня.

18 січня адвокати в повному обсязі оскаржили всі рішення про продовження арешту, всі скарги подано у встановлений російським законодавством триденний строк.

24 січня Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію «Загострення напруження довкола Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці» в якій, в тому числі, закликала РФ надавати допомогу захопленим українським морякам відповідно до вимог міжнародного гуманітарного права, зокрема, з Женевською конвенцією про поводження з військовополоненими.