Ілюстрація / REUTERS

У Кремлі не коментують повернення капітана судна «Норд» Володимира Горбенка до окупованого Криму.

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це журналістам сказав прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков.

«Я не коментуватиму це. Головне, що він перебуває на батьківщині, головне, що він перебуває у Криму. Це головне, а нюанси вже, напевно, або ми щось дізнаємося з часом, або ми не дізнаємося, але, ще раз повторюю: результат говорить сам за себе», - заявив Пєсков.

Відео дня

«Ви знаєте, це все робиться по дипломатичних каналах, тому це питання, напевно, потрібно адресувати до Міністерства закордонних справ», - додав він.

Читайте такожКапітан судна «Норд» з'явився в анексованому Криму - ЗМІ

Як повідомляв УНІАН, 25 березня 2018 року українські прикордонники затримали в Азовському морі риболовецьке судно «Норд». Судно, зареєстроване на тимчасово окупованій території АРК, йшло під прапором Росії. На його борту перебував екіпаж у складі 10 осіб, у всіх були паспорти громадян РФ. У Держприкордонслужбі повідомили, що члени екіпажу порушили порядок виїзду з тимчасово окупованої території України.

18 липня заступник начальника управління прокуратури АР Крим Єгор Ребров заявив, що екіпаж «Норду» може вільно повернутися до Криму за українськими паспортами, виданими до окупації півострова Росією, а капітану Горбенку загрожує до 5 років позбавлення волі.

Капітан обвинувачувався у скоєнні кримінальних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 249, ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (незаконний рибний промисел і порушення порядку в'їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, відповідно).

6 квітня Херсонський міський суд взяв його під варту. Пізніше за нього внесли заставу - 35 тис. 240 грн, і він був звільнений з-під арешту. Йому забороняли відвідувати Крим.

У серпні прокуратура завершила досудове розслідування стосовно капітана судна. Справу Горбенка розглядав Оболонський районний суд Києва.

У січні 2019 року адвокат капітана «Норду» Максим Могильницький заявив про зникнення свого підзахисного на материковій частині України. Могильницький зазначив, що зникнення Горбенка може бути пов'язано з українськими спецслужбами. У Службі безпеки України заявили, що не причетні до зникнення Горбенка.

Сьогодні, 11 лютого, стало відомо, що Горбенко з'явився в окупованому Криму.

В інтерв'ю російській газеті «Комсомольская правда» він заявив: «У мене не було жодних обмежень на повернення додому. Кордон перетнув законно за паспортом РФ».