Порошенко: найближчим часом будуть застосовані санкції / фото УНІАН

Президент Петро Порошенко заявив, що ЄС вже затвердив «азовський пакет» санкцій проти РФ через захоплення українських моряків та суден і ухвалить його на початку наступного тижня.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив журналістів у рамках Мюнхенської конференції з безпеки.

За словами глави держави, питання звільнення військовополонених українських моряків та кораблів і забезпечення свободи судноплавства в Керченській протоці та Азовському морях партнери України з НАТО постійно порушують на засіданнях Комісії Росія-НАТО та під час зустрічей в рамках безпекової конференції в Мюнхені.

Відео дня

«У випадку, коли не буде прогресу, найближчим часом будуть застосовані санкції. По санкціях сьогодні ми скоординували наші зусилля. Сьогодні в цілому обговорений і затверджений пакет санкцій так званий - «азовський пакет», - заявив він.

Читайте такожУ США ініціювали новий законопроект щодо санкцій проти Росії

За словами Порошенка, це саме ті заходи, про які він говорив у грудні, коли Україна вимушена була закликати світову спільному відреагувати на захоплення РФ українських моряків та суден.

Також президент повідомив, що доручив главі МЗС України Павлу Клімкіну провести зустрічі з міжнародним партнерами й обговорити попередню координацію дій щодо запровадження санкцій.

«Немає жодного сумніву, що найближчими днями, на початку наступного тижня санкції в Брюсселі в координації з Україною точно будуть прийняті», - заявив він.

Крім того, він зазначив, що провів зустріч з головою Комітету Сенату США із закордонних відносин Джеймсом Рішем.

«Він один із співавторів проекту рішення щодо запровадження санкцій проти Росії, в тому числі у зв’язку з актом агресії проти українських кораблів в нейтральних водах Чорного моря. Сьогодні проект по санкціях складає 124 сторінки, і це буде підвищена ціна, яку Росія має і мусить заплатити за акт агресії проти України. Ми отримали повну підтримку керівника комітету», - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 15 лютого, Reuters з посиланням на два дипломатичні ресурси у Брюсселі поінформувало, що ЄС запровадить санкції проти 8 громадян Росії через захоплення у листопаді 2018 року поблизу Криму 24 українських моряків і трьох суден.

Довідка УНІАН. Вранці 25 листопада 2018 року Росія заблокувала прохід до Керченської протоки буксиру «Яни Капу» і катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації щодо можливості проходження через протоку.

Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетині кордону РФ (ч. 3 ст. 322 КК Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх відправили в московські СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Лефортовський райсуд Москви продовжив арешти захопленим українським військовим до кінця квітня.