Підозрюваний у держзраді Замана позбавив Україну системи ППО / фото УНІАН

Реформа структури Збройних сил України часів перебування Володимира Замани на посаді начальника Генерального штабу фактично передбачала анексію Криму та створення так званої "Новоросії".

Про це написав на своїй сторінці у Facebook генеральний прокурор Юрій Луценко.

"Військова прокуратура спільно з СБУ затримала екс-начальника Генштабу Заману. У врученій підозрі говориться, що в період 2012-2014 років він особисто скоротив склад ЗСУ більше, ніж передбачалося законом, розформував 70 військових частин і з’єднань, в тому числі - зенітні ракетні бригади і дивізіони, 19 авіаційних частин, а бригаду тактичної авіації звів до ескадрильї. В ці роки відбулося знищення військових комісаріатів, що заблокувало мобілізацію в 2014 році. Реформа структури ЗСУ фактично готувала анексію Криму та "Новоросії", - заявив генпрокурор.

Відео дня

Читайте такожЕкс-начальника Генштабу ЗСУ підозрюють у держзраді

Крім того, за словами Луценка, саме Замана видав директиву, якою "підпорядкував керівнику Військово-морських сил (майбутньому зраднику адміралу Юрію Іл'їну) всі частини тактичної групи "Крим" ЗСУ, що фактично паралізувало опір українських військовослужбовців у час російської агресії".

Як нагадав генпрокурор, це вже четверта підозра вищим військовим керівникам за державну зраду.

Замана перебував на посаді начальника Генерального штабу - головнокомандувача Збройних сил України з 18 лютого 2012 року по 19 лютого 2014 року.

19 лютого 2014 року тодішній президент Віктор Янукович призначив Іль'їна начальником Генштабу – головнокомандувачем ЗСУ, а перед цим звільнив його з посади командувача Військово-морських сил.

Правоохоронці вже затримали Заману. Колишньому начальнику Генерального штабу Збройних сил України Володимиру Замані оголошено про підозру у вчиненні державної зради.