Тепер чиновники не відповідатимуть за походження своїх статків \ Фото УНИАН

Детективи НАБУ розслідують епізоди незаконного збагачення та декларування недостовірної інформації у понад 100 кримінальних провадженнях.

Читайте такожКонституційний суд скасував статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення

Як йдеться у матеріалі "Української правди", поміж 100 справ щодо незаконного збагачення топ-посадовців є, наприклад, справа першого заступника голови СБУ Павла Демчини. За версією слідства, у період із квітня 2015 року по грудень 2016 року Демчина та його сім'я придбали машин і земельних ділянок на майже 4 млн грн. Відповідних доходів для таких дорогих покупок у заступника голови СБУ не було.

Відео дня

Голова Державної аудиторської служби Лідія Гаврилова упродовж 2015-2017 років отримала у власність майно та коштовності на загальну суму майже 10 млн грн. Вартість таких активів значно перевищує доходи чиновниці.

Голова скандального Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк, який, за версією слідства, приховує коштовне майно та елітний будинок через фіктивне розлучення.

Колишній військовий прокурор сил АТО Костянтин Кулик, який зараз обіймає керівну посаду в ГПУ. Його обвинувачують у набутті майна на суму майже 3 млн грн.

Розслідування НАБУ про можливе незаконне збагачення стосується й колишнього керівника Державної фіскальної служби Мирослава Продана. Його підозрюють у необґрунтованому набутті майна на суму 89 млн грн під час роботи очільником ДФС.

Депутат від Радикальної партії Євген Дейдей. Розслідування за фактом його можливого незаконного збагачення розпочали у листопаді 2016 року. У 2015-2016 роках Дейдей став власником нерухомого майна та автівок, вартість яких вчетверо перевищує його офіційні доходи та доходи членів його родини.

Справа щодо можливого незаконного збагачення розслідується стосовно лідера Радикальної партії Олега Ляшка. Раніше журналісти виявили, що Ляшко разом із дружиною придбали нерухомості на 20 млн грн.

Це лише сім із понад сотні справ, які розслідує НАБУ, і які будуть закриті після рішення КС. Незаконного збагачення також стосуються розслідування антикорупційних органів щодо нардепів Андрія Лозового, Ігоря Мосійчука, генпрокурора Юрія Луценка. Минулого тижня до суду скерували справу міністра інфраструктури Володимира Омеляна.

У всіх цих випадках чиновники більше не відповідатимуть на питання походження коштів і зможуть захиститися від відповідальності, просто законно оформивши придбання. Їх усіх амністують і все пробачать.