Ілюстрація REUTERS

Експерти вважають, що президентський законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення, в якому стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення, як пообіцяв президент України Петро Порошенко, буде виписана так, що "комар носа не підточить», не зможе запобігти закриттю справ проти корупціонерів у зв'язку зі скасуванням Конституційним судом України статті Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за незаконне збагачення.

Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Мирослав Продан, поки очолював податкову,  нацарював 89 мільйонів гривень, вічний опозиціонер Ляшко разом з дружиною, невідомо на які прибутки, придбав нерухомості на 20 мільйонів, ще двоє радикалів Андрій Лозовий та Ігор Мосійчук також несподівано розбагатіли, хоча мали скромні депутатські заробітки. Всі вони, а ще - заможні прокурори, судді-мільйонери, які мали у суді пояснити походження своїх багатств, загалом на півмільярда гривень, тепер у цілковитій безпеці.

Читайте такожСитник про декриміналізацію незаконного збагачення: статки корупціонерів легалізовано (відео)

Керівник Антикорупційного бюро офіційно визнав, темне походження їхніх статків - більше не злочин.

«Повернути це рішення не можна. Рішення не оскаржується. І тому сьогодні можна ствердно сказати, що 5 років втрачено. Зараз ми маємо легалізацію капіталів, здобутих незаконним шляхом. І виправити цю ситуацію на сьогодні неможливо. Тому що це діяння декриміналізоване», - пояснює Артем Ситник.

«Ці справи мертві. Більше того, через це рішення КС, майно, яке було набуто посадовцями у незаконний спосіб після Майдану та війни, не зможе стати предметом цього злочину. Іншими словами: всім все прощено», - додає голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

Приголомшені і міжнародні партнери, які роками надавали Україні фінансову та технічну допомогу за головної умови - держава мала демонструвати поступ  у боротьбі з корупцією.

«Мушу визнати, у нас є причини непокоїтися через вчорашнє рішення КС про незаконне збагачення та доказову базу щодо цього. Звичайно, треба ще детально проаналізувати це рішення. Людина, яка володіє певним статком, має бути спроможна довести його походження. Це загальноприйнята міжнародна практика», - заявляє Владіс Домбровскіс.

Наслідки порушення ключової вимоги можуть бути дуже неприємними: від скасування безвізу до припинення кредитування МВФ.

Міністр закордонних справ запевняє, що до такої катастрофи не дійде, але похвилюватися є про що.

Читайте такожНовий законопроект щодо незаконного збагачення: корупціонерів пропонують ув'язнена язнювати на строк до 5 років

«Нам терміново потрібно знайти залізобетонне правове рішення, яке раз і назавжди врегулює всі питання. І не лише на перспективу, а й не дозволить звести нанівець усю проведену за ці роки антикорупційну роботу. Інакше – матимемо серйозну кризу довіри у відносинах з нашими друзями та партнерами. І на кону не просто безвізовий режим, а підтримка України», - заявляє Клімкін.

Залізобетонне рішення ось-ось з'явиться, запевняють у президента. Новий закон, який Порошенко щойно подав як невідкладний, усе виправить, обіцяють у президентській фракції. Хоча й не можуть пояснити, як саме. Проте цього оптимізму не поділяють ані в антикорупційній прокуратурі, ані в експертному середовищі.

«Законопроект, який подав президент в парламент, містить найгіршу редакцію цього злочину, навіть гіршу, ніж за Януковича. Його законопроект не дає зробити найважливіше - притягти до відповідальності посадовця тільки за те, що він має майно, яке не може пояснити. Президент робить таке притягнення неможливим через формулювання своїх статей», - пояснює Шабунін.

Як повідомляв УНІАН, 26 лютого Конституційний суд ухвалив рішення, у якому визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення). У рішенні сказано, що стаття 368-2 ККУ втрачає чинність з дня ухвалення судом цього рішення.

Як заявив представник суду, КС виходив з того, що ця стаття зобов’язує особу доводити, що її статки набуті в законний спосіб, а презумпція невинуватості говорить про те, що доводити провину особи є функцією держави.

27 лютого у Національному антикорупційному бюро України заявили, що через рішення КС всі провадження стосовно корупціонерів будуть закриті.

Сьогодні, 28 лютого, президент Петро Порошенко заявив, що підписав та доручив зареєструвати у Верховній Раді як невідкладний законопроект про кримінальну відповідальність за незаконне збагачення. За його словами, у новому законопроекті стаття Кримінального кодексу про незаконне збагачення буде виписана так, що «комар носа не підточить».