Порошенко провів закриту зустріч з блогерами / Facebook / А що там у ПП

Петро Порошенко 26 березня зустрівся з блогерами у своєму передвиборчому штабі. За якими критеріями їх обирали — невідомо, але всі учасники зустрічі лояльно ставляться до президента та відкрито підтримують його в соцмережах.

Розмова з президентом відбувалася у форматі інтерв'ю: блогери ставили питання, Порошенко відповідав. Журналісти theБабель відтворили бесіду з цитатами Порошенка та обрали найцікавіше.

Про стратегію перемоги та конкурентів

Відео дня

Ми не маємо права на поразку. Її ціна може бути страшною. Ми не повинні говорити, як все добре зараз. «Ми обов'язково повинні сказати, як все буде погано, якщо не ми... Може, комусь і не подобається кампанія без фото Порошенка і тільки з одним закликом: твою мать, думай! Я «твою мать» на бордах не можу написати, але ви так можете сказати. Тому ми повинні достукатися. Досить приколюватися».

Я єдиний президент, який точно «не тримається за ручки крісла». Готовий передати владу і був би щасливий, якби хтось далі ніс цей хрест, але на виборах важливо перемогти. Якщо ні, є ризик повторити долю 1919 року, коли українців тягнули назад у Російську Імперію.

«Вони [команда Зеленського] підбирають цих лещенок [депутат від БПП Сергій Лещенко] і абромавічусів [Айварас Абромавічус, колишній голова Мінекономрозвитку, заявив, що на нього тиснув Ігор Кононенко, соратник і бізнес-партнер Порошенка, і подав у відставку], яких ми давно вигнали як аморальних людей, яким не можна довіряти Україну. Не тому що вони за чи проти, а тому що небезпечні для країни».

Якщо кандидати будуть їздити до Москви — будуть зняті з [парламентських] виборів.

Про «Нацдружини» й олігархів

Парамілітарні об'єднання — скринька Пандори, а не захисники України. Їх створили, щоб дестабілізувати ситуацію. Вони підходили з різноманітними пропозиціями, щоб домовлятися, але зараз на цих нацистів почали наступ. Що саме робимо — сказати не можу.

«Нацкорпус» і «Нацдружини» легко отримують доступ до телеканалів. Олігархи фінансують «Нацдружини», бо ті їх шантажують. «Вони штурмували офіси Ахметова, поки він не взяв їх на роботу». Штурмували офіс Фірташа. Така ж сама ситуація з Льовочкіним і Пінчуком. Зараз «Нацдружини» охороняють кілька об'єктів у Маріуполі. «Після нашої перемоги на виборах їх не залишиться. Ані [нардепа від «Самопомочі» Семена] Семенченка, ані нацистів».

Про донорську допомогу та інформбезпеку

Іноземці не до кінця розуміють, що потрібно Україні. Вони вливають гроші в антикорупціонерів. «На всяку нісенітницю ми отримуємо десятки мільйонів технічної допомоги, якої Україна не потребує... Якщо б мене запитали, чи загрожує корупція країні, — 100 відсотків загрожує. Але країні більше загрожує гібридна агресія Росії».

Волонтери, а не бюрократи, повинні визначати, чого потребує країна. А вона потребує інформаційної безпеки. Тому всі злякалися Міністерства інформаційної політики й атакували його.

До погроз гібридної війни потрібно підійти по-новому. Те, що відбувається зараз, — не свобода слова. «Нам потрібно негайно наступати, відразу ж після виборів, відразу ж, до парламентських. У цих умовах ми будемо дуже уважно вивчати досвід США, Німеччини і Франції, де є чіткі критерії, що стосуються ЗМІ та соцмереж».

Якщо каналами керуватимуть з Москви — потрібно ввести відповідальність за недостовірні дані про їхніх кінцевих власників. «Власником «112 каналу» записаний німець, і ми вдаємо, що в це віримо».

Про другий термін

Від країни відвели загрозу. П'ять років Господь був з країною, і зробили диво. «Після виборів ми будемо боротися не за рейтинги, а за місце в історії, не Порошенка, а команди. Немає іншої мотивації, коли ці мерзотники та негідники говорять про якісь розкрадання. У мене є відповідь: я півтора мільярда протягом п'яти років перерахував здебільшого на армію».

Зараз головне завдання — зробити Україну кращою у світі. «Я не ставлю за мету наздогнати Польщу. Я ставлю за мету перегнати США».

Про корупцію в армії

Страшно злий на ситуацію в «Укроборонпромі». За заробітки на армії виправдовувати нікого не буду. Якщо говоримо, що купуємо комплектуючі для бронетехніки, які виробляються тільки в Росії, а хтось зміг поставити на 30 відсотків дешевше, того, хто продав дорожче, — розстріляти. Без жалю.