У другому турі зустрінуться Зеленський і Порошенка / колаж УНІАН

Від поведінки Порошенка зараз багато залежить і в його власній долі, і в тому, наскільки драматично для нього і України закінчаться ці вибори.

Про це пише Богдан Яременко, дипломат, керівник Фонду "Майдан закордонних справ" у своїй колонці на "Главреді".

"Для мене очевидні певні можливості, які створить для України ймовірна перемога Володимира Зеленського. Зеленський – людина, яка ні з ким не пов'язана домовленостями – ні зі Сходом, ні з Заходом. А це розв'язує Україні руки для ведення переговорів. Причому це стосується і Мінських угод і умов кредитування нашої країни і наших відносин з Російською Федерацією, і вирішення проблеми війни з Росією, і багато чого іншого", - пише він.

Відео дня

Також дипломат вважає, що як Зеленський скористається цими можливостями – це інше питання.

Читайте такожТимошенко звинуватила Порошенка у фальсифікації виборів

"З цього приводу є певна тривога, тому що поки що він не представив свою команду. Я розумію, що це могла бути методика ведення виборчої кампанії – не давати відповідей на питання, щоб об'єднати максимальну кількість людей. Але тепер у Зеленського скорочуються можливості для таких маневрів, і йому доведеться давати відповіді на питання. Від його відповідей залежатиме, чи то позиції України покращаться, чи залишаться на тому ж рівні, що й сьогодні. У будь-якому випадку, я не бачу жодних підстав для паніки або негативних прогнозів. Мій настрій – стримано позитивний",- говорить Яременко.

Експерт упевнений, що така висока підтримка Володимира Зеленського пояснюється розчаруванням товариства у зв'язку з невиконаними обіцянками політиків, які давалися на Майдані.

"Громадяни Україні показали, що в цій країні не можна, як Янукович, вести Україну за Росією, брехати і красти, або, як Порошенко, висловлюватися за зближення з Євросоюзом, але при цьому точно так же брехати і красти. Як бачимо, є 30% людей, які категорично з цим не згодні. Вони шукають зовсім нового, іншої людини, яка не загрузла у всіх цих схемах і системах. Я вважаю, що це – позитивний тренд. Це – дорослішання. Це – ознака хороших змін в українському електоральному полі і політичній системі", - пише він.

Яременко стверджує, що друге місце Порошенка також не стало для для нього несподіванкою.

Читайте такожОрієнтовані на Порошенка лідери думок влаштували цькування виборців Зеленського і взяли курс на розкол

"Правда, я очікував більшої підтримки нинішнього президента, але, очевидно, останні скандали не пішли на користь його електоральному рейтингу. Порошенко каже, що він ніколи не програвав. Мені здається, йому пора починати готуватися до програшу. Якщо Порошенко буде в найближчі два тижні поводитися так, як весь останній рік, виливаючи маси помиїв на своїх конкурентів, зокрема, на Зеленського, то Зеленському це тільки допоможе перемогти. Якщо ж Петро Олексійович спробує перевести розмову в позитивну дискусію, то він якщо і не виграє, то, принаймні, піде гідно. Тому від поведінки Петра Олексійовича багато залежить і в його власній долі, і в тому, наскільки драматично для нього і України закінчаться вибори", - додав дипломат.

Як повідомляв УНІАН, за результатами обробки ЦВК майже 99% протоколів ДВК про підсумки голосування, на виборах президента в першому турі лідирує шоумен Володимир Зеленський, якого підтримали більше 30% виборців, за чинного президента Петра Порошенка проголосували майже 16%, за лідера ВО «Батьківщина "Тимошенко - понад 13%.