Справа скерована до СБУ \ фото УНІАН

Справу про державну зраду директора Державного бюро розслідувань (ДБР) Романа Труби, можливо, розслідуватиме Служба безпеки України.

Читайте такожОчільник ДБР поскаржився на незацікавленість нардепів у ефективній роботі бюро

Про це УНІАН повідомили у прес-службі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. "Справу ми скерували до Служби безпеки України", - зауважили у прес-службі САП.

Відео дня

Як повідомляв УНІАН, Солом'янський районний суд Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро України відкрити кримінальне провадження за фактом можливих незаконних дій керівництва ДБР, зокрема Труби. Таким чином суд ухвалив скаргу щодо бездіяльності уповноважених осіб НАБУ, яка полягала у невнесенні відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

У скарзі йшлося про те, що заявник подав до НАБУ заяву про кримінальні правопорушення, вчинені директором ДБР і його першим заступником, а також керівником другого управління організації досудових розслідувань ДБР, першим заступником директора територіального управління ДБР, начальником другого слідчого відділу ДБР за ст. 111 (державна зрада), ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 256 (сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності), ч. 3 ст. 382 (невиконання судового рішення) Кримінального кодексу.

Кримінальні правопорушення, передбачені ст. 111 (державна зрада) та ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), розслідує СБУ.

8 квітня стало відомо, що детективи НАБУ відкрили кримінальне провадження за фактами можливого вчинення посадовими особами Державного бюро розслідувань ряду кримінальних правопорушень.

"В ЄРДР внесена інформація за фактами можливого вчинення посадовими особами ДБР кримінальних правопорушень, передбачених ст. 111, ч. 3 ст. 109, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 256 та ч. 3 ст. 382 Кримінального кодексу. Розслідування було розпочато 29 березня на виконання ухвали Солом’янського райсуду Києва", - повідомили у прес-службі НАБУ.

В бюро поінформували, що 1 квітня провадження було скеровано до САП для вирішення питання щодо визначення вирішення підслідності, "оскільки вищеперераховані злочини, за виключенням ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), не відносяться до підслідності бюро".