Мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова / фото УНІАН

Верховна Рада України ухвалила закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Як передає кореспондент УНІАН, за дане рішення проголосували 278 народних депутатів України.

Читайте такожРада ухвалила закон про мову: всі деталі

Зокрема, закон передбачає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова. При цьому особам, які належать до національних меншин України, гарантується право на навчання в комунальних закладах освіти для здобуття дошкільної та початкової освіти, поряд з державною мовою, мовою відповідної національної меншини України.

Це право реалізується шляхом створення відповідно до законодавства окремих класів (груп) з навчанням мовою відповідної національної меншини України поряд із державною мовою і не поширюється на класи (групи) з навчанням державною мовою.

Особам, які належать до корінних народів, національних меншин України, гарантується право на вивчення мови відповідних корінного народу чи національної меншини України в комунальних закладах загальної середньої освіти або через національні культурні товариства.

У закладах освіти відповідно до освітньої програми одна або декілька дисциплін можуть викладатися двома чи більше мовами – державною мовою, англійською мовою, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Закон про українську мову набирає чинності через місяць з дня його опублікування, крім ряду позицій, вступ яких відтерміновується на кілька років.