Лариса Ніцой вважає, що в мовний законопроект потрібно внести поправки / фото Радіо Свобода

Доопрацьований до другого читання законопроект про державну мову №5670-д надає забагато прав представникам національних меншин.

Про це письменниця Лариса Ніцой заявила в ефірі телеканалу 112 Україна.

"Те, що є у сесійній залі, вимагає прискіпливої уваги депутатів. Мова не про те, щоб забороняти мову меншин, забороняти її чи утискати. Але мова про те, що в законопроекті дуже багато надано їм прав, які звужують права українців. Я звертаюся до депутатів, зокрема, звернути увагу на такі статті, як, наприклад, мова освіти. Там говориться про те, що залишиться навчання мовами меншин, це дуже шкідливе формулювання", - сказала Ніцой.

Відео дня

Читайте такожПисьменниця Ніцой заступилася за ANNA MARIA і назвала винних у скандалі на Нацвідборі

Вона висловила переконання, що відповідна норма призведе до того, що мовою нацменшин у школі будуть викладати більше предметів, ніж українською мовою.

Письменниця закликала нардепів звернути увагу на статтю про правоохоронні органи, де говориться, що поліція може розмовляти із особами, які не розуміють державної, іншими мовами.

"Я прошу замінити слово "особи" на "іноземці", які не розуміють. З ними дійсно треба шукати спільну мову іншими мовами. Але в ось це слово "особи" увійдуть усі ватники, ми відкриємо для них шлюз, вони всі заявлять, що не розуміють української мови і примусять з громадянами України розмовляти поліцію іншою мовою, це неприпустимо", - зазначила Ніцой.

Як повідомляв УНІАН, 4 жовтня 2018 року Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (№ 5670-д).

Законопроектом визначено, що єдиною державною (офіційною) мовою в Україні є українська мова. Передбачено кримінальну відповідальність за публічне приниження чи зневажання державної мови.

До другого читання проект закону подано 2,5 тисячі поправок.