Вищий антикорупційний суд розпочне свою роботу 5 вересня / фото УНІАН

Перші вироки Вищого антикорупційного суду України (ВАКС) можна очікувати вже в середині осені.

Такий прогноз озвучив головний експерт Антикорупційної групи "Реанімаційного пакету реформ" Олександр Лємєнов, передає «Обозреватель». Він уточнив, що тривалість розгляду справ багато в чому залежить від складу злочинів.

Читайте такожУ Громадської ради доброчесності та міжнародних експертів не було претензій до новообраного керівництва ВАС - ЗМІ

Відео дня

"Якщо це будуть прості кейси, то мені здається, що перші вироки ми можемо очікувати вже в середині осені. По складних кейсах – не раніше зими", – заявив експерт.

Він уточнив, що ВАСК займатиметься справами, які підслідні НАБУ, і які процесуально скеровуються спеціалізованою антикорупційною прокуратурою.

Політичного впливу на суд, на його думку, не буде.

"Навряд чи будуть якісь політичні впливи великого масштабу, щоб впливати на рішення суддів", - вважає Лємєнов.

"Сумнівам може піддаватися все що завгодно у цьому світі, тим більше в Україні в умовах політичної турбулентності. Але за будь-якими сумнівами має бути аргументація. Якщо ми не бачимо аргументів, то про які сумніви може йти мова", - зазначив він.

При цьому експерт закликав бути реалістами і не завищувати очікувань.

"Ніхто не буде зловживати довірою. Просто не потрібно занадто завищувати очікування від діяльності Вищого антикорупційного суду. Якщо ми будемо тверезо оцінювати ситуацію і дивитися на речі в реальності, то мені здається, ми отримаємо цілком нормальну роботу новоствореної інституції", - резюмував Лємєнов.

Вищий антикорупційний суд розпочне свою роботу 5 вересня.