Курт Волкер / REUTERS

Спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер сподівається на відновлення переговорів з Російською Федерацією про врегулювання ситуації на Донбасі після виборів до Верховної Ради України.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Волкер сказав під час відеоконференції для європейських журналістів.

Спецпредставник Держдепартаменту США наголосив, що хотів би відновити перемовини з російською стороною.

Відео дня

Читайте такожУ Держдепі відреагували на плани РФ ігнорувати вимогу Трибуналу ООН щодо моряків

"Я наразі не знаю, у якій формі це відбудеться. Ми щойно пройшли через президентські вибори в Україні й одразу же розпочалася парламентська виборча кампанія", - сказав Волкер.

Він нагадав, що раніше російська сторона чітко заявляла, що "не бачить можливості для продуктивних обговорень під час президентської кампанії".

"Ми повинні зрозуміти, яка ситуація зараз, під час цієї парламентської кампанії, і коли з'явиться належний час для зустрічі", - додав Волкер.

При цьому спецпредставник Держдепартаменту США сказав, що головною темою переговорів залишається питання війни на Донбасі.

"Ми повинні подбати, що ми на порядку денному обговорюємо усі питання виконання Мінських угод, починаючи з режиму припинення вогню, виведення іноземних сил, роззброєння збройних угруповань і створення такої ситуації з безпекою на Донбасі, аби додаткові політичні кроки, які теж є частиною «Мінська», були здійснені. Це включає амністію для людей, які вчинили злочини під час конфлікту, впровадження особливого статусу для регіону відповідно до Конституції України, проведення місцевих виборів і врешті-решт мирної реінтеграції цієї території до складу усієї України", - сказав Волкер.

При цьому він наголосив, що Росія має зробити багато кроків для виконання Мінських угод, але Україна також має зобов’язання.

«У нас будуть певні першочергові контакти з Росією, щоб з'ясувати, чи настав належний час для того, аби зібратися для обговорення виконання «Мінська»», - сказав Волкер.

"Перед завершенням президентських виборів Росія наголосила, що не готова зараз. Ми сподіваємося, що з'явиться можливість, але можливо після парламентських виборів. Ми маємо побачити і будемо підтримувати зв'язок з Росією щодо цього", - заявив Волкер.

"Що стосується «нормандського формату» - це процес, який очолюють Франція і Німеччина і який ми повністю підтримуємо. Ми стежимо дуже уважно. Вони мали обговорення щодо зустрічі у «нормандському форматі», імовірно, не раніше липня. Я не думаю, що щось вже було заплановано, і це також вимагатиме погодження не лише від України, а й від Росії", - сказав Волкер.