Зеленського закликають відмовитись від російської мови / REUTERS

Депутати Львівської обласної ради проголосували за зверенння до Президента України Володимира Зеленського щодо недопущення ігнорування статусу державної мови та використання її у своїй публічній діяльності.

Читайте такожЗеленський здійснить перший закордонний візит до Брюсселя

Про це повідомляється на сайті Львівської облради. В документі депутати просять Зеленського виключити використання російської мови у своїй публічній діяльності.

Відео дня

«Львівська обласна рада звертається до Вас стосовно Ваших останніх публічних виступів на різних заходах у статусі Президента України. Частина Ваших публічних промов виконується без дотримання законодавства стосовно обов’язкового використання державної мови у виступах, коментарях та інтерв’ю, що, у свою чергу, порушує права громадян на отримання такої інформації та її розуміння», - йдеться у зверненні.

Депутати посилаються на Конституцію України та рішення Конституційного суду.

«Відповідно до статті 10 Конституції України, державною мовою в Україні є українська мова. 

Згідно зрішенням Конституційного Суду України №10-рп/99 від 14.12.1999 року, положення частини першої статті 10 Конституції України, за яким "державною мовою в Україні є українська мова", треба розуміти так, що українська мова як державна є обов'язковим засобом спілкування на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування (мова актів, роботи, діловодства, документації тощо), а також в інших публічних сферах суспільного життя, які визначаються законом (частина п'ята статті 10 Конституції України)», - зазначається в документі.

Депутати наголошують, що положення Конституції України зобов’язують застосовувати державну українську мову як мову офіційного спілкування посадових і службових осіб при виконанні ними службових обов'язків, у роботі і діловодстві органів державної владим, місцевого самоврядування, тощо.

«Окрім цього, ми, депутати Львівської обласної ради, вважаємо, що Президент воюючої держави зобов’язаний повністю виключити російську мову із власного вживання у публічних сферах суспільного життя, як офіційну мову Росії  – держави-агресора. 

Зважаючи на очевидне порушення встановлених законодавчих норм, просимо Вас, Президента України, не допускати цього в подальшому та у своїй публічній діяльності послуговуватися державною українською мовою", - підсумували у зверненні.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня президент Петро Порошенко підписав закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

16 травня текст закону про забезпечення функціонування української мови як державної № 2704-VIII опублікувано в офіційному парламентському виданні "Голос України".