Вінник пояснив, що треба робити з "Укроборонпромом"" / Ілюстрація REUTERS

Державний концерн «Укроборонпром» необхідно повернути у пряме підпорядкування Кабінету міністрів.

Читайте такожВ АП анонсували перші «посадки» корупціонерів в оборонці та енергетиці

Як передає кореспондент УНІАН, про це журналістам після засідання парламентської Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з розслідування відомостей щодо фактів розкрадань у Збройних силах та підриву обороноздатності держави заявив голова комісії Іван Вінник.

Відео дня

За словами Вінника, на сьогоднішньому засіданні було попередньо схвалено звіт Тимчасово слідчої комісії, який цього тижня комісія запропонує Верховній Раді до схвалення.

Говорячи про проблематику концерну «Укроборонпром», Вінник зазначив, що найбільшої шкоди було завдано через внесення змін до законодавства у 2011 році, коли «Укроборонпром» було виведено з-під прямого підпорядкування Кабміну, і всі рішення щодо підприємств концерну почала приймати наглядова рада концерну.

З огляду на це голова комісії зазначив, що проведення аудиту «Укроборонпрому», яке ініціює уряд, жодним чином не покращить ситуацію, оскільки у 2011 році, коли створювався концерн «Укроборонпром», Кабмін було позбавлено контролю над державною власністю у сфері оборонно-промислового комплексу.

«Зокрема, статут «Укроборонпрому» не можна змінити без подання наглядової ради концерну. Реорганізувати, включити, виключити підприємства концерну також неможливо без наглядової ради. Фактично наглядова рада стала власником та розпорядником державного майна у сфері оборони та безпеки», - підкреслив Вінник.

Крім того, він додав, що у звіті йдеться про необхідність законодавчо розсекретити державне оборонне замовлення. Вінник пояснив, що мова не йде про повне розсекречення, однак не повинно бути таємниці щодо вартості оборонної продукції.

«Навіть найбільш секретне озброєння - не може бути таємницею його вартість», - підкреслив він.

Говорячи про висновки ТСК щодо розкрадання військового майна та руйнування Збройних сил в цілому, Вінник зауважив, що розкрадання в армії почалися з 1991 року, однак більшість документів щодо військового майна, датованих до 2006 року, за словами депутата, була знищена. Тому приблизну ситуацію члени комісії оцінювали, починаючи з 2006 року.

За словами Вінника, наймасштабніші розкрадання в армії велись у період з 2006 р. до 2008 року, коли активно діяли за схемою реалізації нібито надлишкового майна Збройних сил. Зокрема, через схему заниження реальної вартості цього майна та з подальшим продажем його за кордон через спецекспортерів вже за ринковою вартістю. При цьому держава у кращому випадку отримувала кошти за майно за його оціночною вартістю, а не за реальною.

Крім того, Вінник повідомив, що за часів екс-президента Віктора Януковича руйнування обороноздатності України продовжували не лише шляхом розпродажу військового майна, але й через знищення оборонних документів, мобілізаційних планів.

«Колишній начальник Генштабу Замана спільно з (екс-міністрами оборони) Саламатіним та Лебедєвим вже реалізовували фінальний етап плану зі знищення обороноздатності країни, добиваючи те, що не було добито раніше», - сказав голова ТСК ВР.

Як повідомляв УНІАН, Тимчасова слідча комісія ВР для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадань у ЗСУ та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки була створена у червні 2018 року.

28 лютого 2019 року Верховна Рада надала цій ТСК повноваження розслідувати оприлюднену журналістами інформацію щодо зловживань у держконцерні «Укроборонпром».