Ілюстрація / REUTERS

Верховна Рада надала Тимчасовій слідчій комісії з розслідування фактів розкрадання в армії повноваження розслідувати оприлюднену журналістами інформацію щодо зловживань у держконцерні «Укроборонпром».

Як передає кореспондент УНІАН, парламент ухвалив постанову «Про невідкладне розслідування фактів, оприлюднених у засобах масової інформації щодо зловживань в Державному концерні «Укроборонпром» та причетності до цього посадових осіб» (№10104), внесену головами фракцій "БПП" та "Народний фронт".

Рішення про ухвалення постанови підтримали 229 народних депутатів.

Відео дня

Згідно з постановою, повноваження Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради для проведення розслідування відомостей щодо фактів розкрадання у Збройних силах України та підриву обороноздатності держави у період з 2004 по 2017 роки розповсюджуються на будь-які правопорушення в оборонній сфері, в тому числі в 2018-2019 роках.

Депутати доручили ТСК невідкладно провести розслідування за матеріалами, які були оприлюднені в засобах масової інформації з приводу закупівлі запчастин, комплектувальних та обладнання для підприємств ДК «Укроборонпром».

Крім того, ТСК доручено провести публічне засідання спільно з представниками Генеральної прокуратури, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, Національного антикорупційного бюро, Міністерства оборони, ДК «Укроборонпром» та інших посадових осіб щодо розслідування оприлюднених у ЗМІ фактів зловживань в оборонній сфері.

У постанові зазначено, що парламент в найкоротший термін має заслухати інформацію Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу на пленарному засіданні.

У роботі Тимчасової слідчої комісії рекомендовано взяти участь членам Комітету ВР з нацбезпеки і оборони, Комітету з питань запобігання і протидії корупції, Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого проект «Наші гроші з Денисом Бігусом» оприлюднив розслідування, в якому стверджується, що син першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського Ігор причетний до схем масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі.

Читайте такожВсі кримінальні провадження про незаконне збагачення будуть закриті - НАБУ

Стверджується, що Гладковський-молодший та його партнери вступили у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповували військові запчастини у російських контрабандистів, а також на складах української армії. Ціни на запчастини, які часто не відповідали будь-яким стандартам якості, накручувалися в рази. Цей "товар" за змовою з керівництвом "Укроборонпрому" продавали на оборонні заводи. У такий спосіб група нібито отримала від "Укроборонпрому" щонайменше 250 млн грн.

Олега Гладковського журналісти називають другом нинішнього президента Петра Порошенка і "смотрящим за оборонкою".

26 лютого президент відсторонив Гладковського від виконання обов'язків першого заступника секретаря РНБО на час проведення розслідування.

Прес-секретар Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Ольга Постолюк повідомила, що САП відкрила кримінальне провадження для перевірки оприлюднених у програмі "Наші гроші" фактів про мільйонні оборудки в оборонній сфері.

27 лютого генпрокурор Юрій Луценко заявив, що ГПУ розслідує оприлюднені у ЗМІ оборудки в оборонній сфері з 2017, а НАБУ - з 2016 року.

За його словами, встановлена сума збитків, завданих держбюджету, від оборудок в оборонній сфері, про які йдеться в розслідуванні проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом», становить 22 млн грн.

Також Луценко підтвердив, що підприємства ОПК, в тому числі «Кузня на Рибальському», отримували деталі для ремонту військової техніки контрабандою з Росії.