REUTERS

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що не вірить у співпрацю з Кремлем у справі про збиття літака МН17.

Читайте такожСБУ оголосила про підозру чотирьом фігурантам справи MH17

Про він повідомив журналістам після прес-конференції міжнародної спільної слідчої групи, яка розслідує збиття літака МН17 над Донбасом 17 липня 2014 року.

Відео дня

"Я абсолютно не вірю у співпрацю з Кремлем щодо цієї справи... Тому я би дуже рекомендував усім російським громадянам, причетним до цього злочину, якомога швидше зв'язатися з українською або голландською прокуратурою і отримати статус свідка під захистом. Бо стиль поведінки Кремля з підлеглими, які вчиняють злочини за кордоном, добре відомий усій світовій громадськості", - зазначив він.

Генпрокурор вважає, що оголошення сьогодні підозр чотирьом фігурантам справи - це критично важливий крок у розвитку слідства.

"Ми вважаємо, що сьогодні зроблений критично важливий крок... Це перші конкретні підозри і початок у березні наступного року судового розгляду. За ними звичайно слідуватимуть усі решта. Скільки їх буде - покаже слідство і України, і спільної слідчої групи. Ще раз повторюю, що йдеться про те, що ми починаємо від солдатів, а завершуємо генералами та політиками", - підкреслив Луценко.

На своїй сторінці у Facebook він також зазначив, що наступним підозри висуніть російським військовим та політикам.

"Уважно читаючи текст підозр першим чотирьом особам, переглядаючи оприлюднені розмови підозрюваних, можна зрозуміти дорожню карту наступних - у фокусі слідства знаходяться російські військові та політики, які виконували та організовували цей злочин", - написав генпрокурор.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 людей) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, надала додаткові докази ключової ролі Росії у катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс "Бук", пострілом з якого був збитий літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, що дислокується в Курську.

25 травня 2018 року стало відомо, що уряд Нідерландів почав здійснювати кроки для притягнення Росії до відповідальності за збиття рейсу MH17.

Австралія заявила, що добиватиметься від Росії виплати компенсацій родинам жертв рейсу MH17.