Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявляє про відсутність прямого зв'язку між зусиллями з урегулювання ситуації в Україні і намаганням змусити Росію відновити дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності.

Про це Столтенберг повідомив на прес-конференції у Брюсселі в рамках дводенної зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО.

Зокрема, його запитали, що оскільки Росія дотримується твердої лінії щодо ракетного договору, чи очікує він, що питання Донбасу і Криму стануть ще складнішими для урегулювання.

Відео дня

Читайте такожРозведення сил у Станиці Луганській: США очікують від Росії виведення важкого озброєння та роззброєння бойовиків

Столтенберг наголосив, що порушення ракетного договору, розміщення ракетних систем SSC-8 ("Новатор 9М729") є одним із епізодів діяння Росії впродовж останніх кількох років, вчинки якої характеризувалися більш напористою поведінкою, агресивними діями проти України, в тому числі незаконною анексією Криму, модернізацією російських збройних сил та інвестуванням в нові види звичайного озброєння, в розвиток ядерного потенціалу, а також дотриманням більш самовпевненої риторики, якої раніше не було.

"Отже, незаконна анексія Криму і подальші зусилля з дестабілізації України є частиною значно ширшої тенденції, яку ми бачили впродовж останніх років. Але в той же час я не бачу жодного прямого зв'язку між зусиллями з урегулювання кризи в Україні та довкола неї - на сході України, на Донбасі, в Криму, і зусиллями з повернення Росії до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої та малої дальності", - наголосив Столтенберг.

"Ми зосереджуємо увагу на цих двох напрямках, і ми продовжимо надавати тверду підтримку - політичну і практичну підтримку для України. Але одночасно ми закликаємо Росію відновити дотримання договору і готуємо нашу відповідь на випадок, якщо Росія не повернеться до виконання договору", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір США вийти з договору з Росією про ракети середньої і малої дальності (РСМД), оскільки РФ порушила умови цього договору. Разом з тим Європейська комісія закликала США і Росію продовжувати переговори про "збереження" дії договору РСМД.

Читайте такожWashington Post: Україна вправі будувати свій арсенал ракет після смерті договору про РСМД

Проте, Сполучені Штати, як і попереджали, 1 лютого остаточно оголосили про свій вихід з важливого договору про обмеження на ракети з Росією через його порушення з боку Москви.

У свою чергу, 4 березня Президент Росії Володимир Путін підписав указ «Про припинення Російською Федерацією виконання Договору між Союзом Радянських Соціалістичних Республік та Сполученими Штатами Америки про ліквідацію їхніх ракет середньої та меншої дальності».

Договір між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (англ. Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty, INF) був підписаний генсеком СРСР Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року і набув чинності 1 червня 1988 року. Таким чином сторони прагнули не допустити ядерної війни.