Уламки збитого літака рейсу MH17 / REUTERS

Бойовик, причетний до транспортування зенітно-ракетного комплексу «Бук», яким 17 липня 2014 року було збито літак "Малайзійських авіаліній" рейсу MH17 над Донецькою областю, відбуває покарання в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на брифінгу повідомив заступник начальника Головного слідчого управління СБУ, член міжнародної слідчої групи Віталій Маяков.

Демонструючи презентацію матеріалів про «Бук» та його транспортування, зокрема фото- та відеоматеріали, Маяков сказав: «Завдяки цьому відео і цьому телефону ми встановили, кому належить цей трейлер, встановили особу з числа бойовиків, яка її забрала на автопідприємстві в Донецьку. І через три роки нам вдалося цю особу, коли вона, нічого не підозрюючи, що ми про неї знаємо, перетинала кордон на підконтрольній нам території з Російської Федерації, ми його затримали. Зараз він відбуває покарання тут, в Україні».

Відео дня

Маяков нагадав, що було встановлено точний час і маршрут, за яким «Бук» був незаконно переміщений в Україну з Росії, час здійснення запуску зенітної ракети та місце її старту, а також час і маршрут, за яким «Бук» було вивезено в Росію.

Читайте такожРозслідування трагедії МН17: слідчі заявили про нових свідків у справі

«Більшість всього була встановлена станом на вересень 2016 року. Але ще три роки треба було для того, щоб однозначно встановити, хто ж саме з осіб причетний до цього, і яка їхня роль», - сказав він.

Як констатував представник СБУ, міжнародній слідчій групі вдалося встановити понад 150 осіб, причетних до транспортування «Бука» з території Росії до України і назад, охорони «Бука» і виходу на бойову позицію для збиття літака.

«На брифінгу, який відбувся 19 червня, всю світову спільноту було повідомлено про те, що зібрано беззаперечні докази, які дали змогу слідчим Служби безпеки здійснити повідомлення про підозру чотирьох осіб. Троє – це громадяни Російської Федерації Гіркін, Дубинський, Пулатов та один громадянин України – Харченко», - сказав Маяков.

Він зауважив, що наразі відбувається передача матеріалів кримінального провадження щодо цих чотирьох осіб правоохоронним органам Нідерландів, де у березні 2020 року буде відбуватися судовий розгляд з їхнього обвинувачення.

За словами Маякова, досудове розслідування триває, з’ясовується конкретна роль інших осіб.

«Рядовий бойовик, який супроводжував цей «Бук» на певному етапі, він, звичайно, буде притягнутий до кримінальної відповідальності за участь у діяльності терористичної організації. А як його дії будуть кваліфіковані в частині збиття «Боїнга» - це буде визначатися в кожному конкретному випадку», - сказав представник СБУ.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, було збито 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

24 травня 2018 року Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів й України, надала додаткові докази ключової ролі Росії в катастрофі рейсу MH17. Група дійшла висновку, що зенітний ракетний комплекс «Бук», пострілом з якого було збито літак, належав 53-й зенітно-ракетній бригаді збройних сил РФ, яка дислокується в Курську.