У поліції угледіли в цій карикатурі "недостовірну та наклепницьку" інформацію про партію чи кандидата / скріншот

У ситуації зі складанням поліцейськими адміністративного протоколу на пенсіонера, який у столиці роздавав агітаційні газети з карикатурою на президента, розбиратиметься суд.

Читайте такожПрезидент підписав закон про пародії, карикатури та попурі

Як передає кореспондент УНІАН, про це директор Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко сказав сьогодні на брифінгу у Києві.

Відео дня

Він пояснив, що пенсіонера не затримували, а лише склали на нього адмінпротокол за ст.212-10 Кодексу про адміністративні порушення (порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації).

“Чому була така реакція поліцейських? Тому що цей правопорушник роздавав газету, на першій сторінці якої була карикатура, а далі відомості, які були розцінені поліцейським як порушення ст. 212-10 щодо неправомірної агітації. Ніякого затримання не було, але у пенсіонера вилучили газети. А далі — суд розбереться. Якщо праві поліцейські, то протокол буде затверджено судом, якщо права особа, що вела агітацію, то протокол суд скасує”, - сказав Шевченко.

Водночас ані Шевченко, ані присутній на брифінгу радник глави МВС Зорян Шкіряк не пояснили, в чому, на думку поліцейських, які складали протокол, полягає образа кандидатів у депутати, за яку, власне, було складено протокол на пенсіонера. Вони лише зазначили, що всі примірники газети було вилучено не через карикатуру на президента, а через зміст публікацій.

Нагадаємо, що 17 липня на сайті поліції Києва з’явилось повідомлення про затримання на Подолі киянина 1952 р. н. за розповсюдження агітаційних газет. Як зазначили в поліції, вони отримали повідомлення про те, що на вулиці Спаській особа роздає газети «з образами на кандидатів у народні депутати». Також повідомляється, що пенсіонер добровільно видав співробітникам поліції друковані матеріали після того, як йому роз’яснили норми ч. 10 ст. 74 (Обмеження щодо ведення передвиборної агітації) закону «Про вибори народних депутатів України».

Поліція також опублікувала фото карикатури.

*** Статтею 212-10 (Порушення обмежень щодо ведення передвиборної агітації, агітація в день проведення референдуму) КУпАП передбачено, що здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 50 до 80 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.