Іван Без’язиков з дружиною Маргаритою / фото УНІАН

Дружина полковника Збройних сил Івана Без'язикова, якого звільнили з полону, а потім звинуватили у держзраді, у суді засвідчила, що "ДНР" "обміняла" чоловіка на двох жінок, а СБУ наказала їй розповідати про "спецоперацію" за участі екс-президента Петра Порошенка.

Про це Маргарита Без’язикова повідомила під час допиту в Шевченківському суді Києва у понеділок, 5 серпня, пише "Судовий репортер".

За її словами, в кінці 2015 року її чоловік подзвонив із полону і дав номер Ніколая, з яким вона могла домовитися про обмін полоненими.

Відео дня

У переговорах брали участь волонтери та СБУ. Без'язикова розповіла, що Ніколай надіслав повідомлення дружині Без'язикова з даними двох жінок, яких хотіли обміняти бойовики - одну утримували у Львівській області, іншу в Краматорську.

Як зазначила жінка полковника, після звільнення працівники СБУ заборонили розголошувати, як саме це сталося і сказали посилатись на секретну спецоперацію.

Читайте такожСБУ оприлюднила записи телефонних розмов Без'язикова з бойовиками

"Щоб я нічого зайвого не сказала, що я маю подякувати Службі безпеки і президенту. Що за участі президента це відбувалося нібито – сказати це мала журналістам… Я не могла сказати, що був якийсь обмін", - зізналася Без'язикова.

Після зустрічі з президентом Порошенком подружжя Без'язикових також зустрілося з головою СБУ Грицаком.

"Він сказав: "Ви молодець, що доклали стільки зусиль, щоб звільнити свого чоловіка". Далі я не знаю, що це було, я не зрозуміла розмову… на той момент. Він сказав, якщо мій чоловік буде цибати, цитую дослівно, то на нього управа найдеться. Я попросила пояснити, що він має на увазі, бо я не розумію. Він сказав: "Ви дуже розумна і все зрозуміли і чоловік пояснить". Він ще сказав, що їм не потрібний ще один, що буде як Савченко казати, що хоче стать президентом", - розповіла Маргарита.

Суд закінчить допит у наступному засіданні. Також адвокат попросив виписати повістки ще на низку свідків. Зараз у справі триває допит свідків захисту. Докази обвинувачення вже досліджені.

Як повідомляв УНІАН, Без’язиков - кадровий офіцер Збройних сил України, керівник розвідки колишнього 8-го армійського корпусу ЗСУ, розформованого в березні 2015 року. 16 серпня 2014 року його взяли в полон терористи так званої "ДНР". Його було звільнено 5 липня 2016 року під час спецоперації СБУ.

Пізніше СБУ затримала Без’язикова за підозрою у співпраці з російськими спецслужбами. За версією спецслужб, він був завербований, перебуваючи в полоні у бойовиків, і збирав інформацію про сили АТО.

Тоді було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 258-3 (участь у терористичній організації) Кримінального кодексу України.

29 грудня 2016 року слідчі СБУ за погодженням з Генпрокуратурою повідомили Без’язикову про підозру у вчиненні державної зради (ч. 1 ст. 111 ККУ).