фото ТСН.ua

На аеродромі заводу "Антонов" у Києві відбулася перша репетиція ходу до Дня Незалежності України.

Службовці різних військ тренувалися йти стройовим кроком, відповідати на привітання та виконувати Гімн, ідеться в сюжеті ТСН.

Автобуси із військовими почали заїжджати на територію "Антонова" о 6:30 ранку. Репетиція параду на злітній смузі для українських військових уже традиція, котра залишається попри те, що параду цьогоріч не буде. Зазвичай тут проганяли стройову підготовку, вітання із міністром та вправи зі зброєю, але нині була перша репетиція урочистостей у новому форматі.

На аеродромі військові, поліцейські та надзвичайники групуються у так звані коробки. Оркестранти дістають духові - на перший погляд, усе як завжди, окрім того, що учасників репетиції значно менше, аніж у минулі роки - кілька сотень проти 4,5 тисяч, як торік. Також нема військової машини, з якої зазвичай вітався міністр. Репетиції не починають без режисерів заходу - на елітному легковику перед силовиками з'являються Алан Бадоєв та Олена Коляденко. "Ми з Оленою режисуємо Хід Гідності", - каже режисер.

Читайте також"Новий формат": в ОПУ розповіли, як цьогоріч святкуватиметься День Незалежності України

Їм Володимир Зеленський цьогоріч доручив бути режисерами святкування Дня Незалежності. Бадоєв та Коляденко разом з військовими стоять на платформі, гріються кавою, а поки заступник керівника генштабу керує підлеглими, щось обговорюють, нотують, але до мікрофона, аби дати команди, не підходять. Досвіду організації військового дійства ані в Бадоєва, ані в Коляденко немає. Він - відомий режисер, кліпмейкер і телеведучий, знімав не лише для українських та російських виконавців, а й для світових зірок. Вона - хореографка та керівниця балету, відома своїми яскравими постановками.

Усіх подробиць нинішнього дійства режисери не розкривають - лише запевняють, що хід надто відрізнятиметься від параду.

"По-перше, не буде техніки. Це менш мілітаристське дійство буде", - каже Бадоєв. Дві години на аеродромі репетирують іти стройовим кроком, піднімати прапор, виконувати Гімн та віддавати честь. Виходить усе не одразу, керівники армійців по-військовому відчитують підлеглих. Режисери більш лояльні, адже військова складова буде лише частиною свята - також очікується музична.

Нещодавня заява Зеленського про скасування параду спричинила хвилю обурення - альтернативний Марш Захисників України у День Незалежності анонсували ветерани війни на сході. На нього планують прийти тисячі військових із родинами. У офісі президента заявили: обидві події у Києві на День Незалежності відбудуться. Спочатку офіційні: хвилина мовчання, урочистості на Майдані Незалежності, концерт та хід військових відбудуться до 11 ранку. Після - розпочнеться Марш Захисників України.

Перша репетиція військових триває кілька годин. Після чого з аеродрому їдуть усі, крім музикантів - пообіді режисери їх вчать хореографії.